Konuyla ilgili İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde

2013 yılında 2500 dekarlık ekilişle birlikte Türkoğlunda  3000 dekarın üzerinde yonca varlığı oluşmuştur. 

Yonca tarımının gelişiminde ; geçtiğimiz yıl yaşanan kaba yem sorununun yanı sıra Bakanlığımızın TKDK programıyla ilimizde kurdurduğu modern hayvancılık işletmeleri , GAP illerinde uygulanan süt sığırı işletmeleri destekleriyle özellikle Gaziantep ilinde kurulan işletmeler etkili olmuştur.

Yonca kuru otuna karşı oluşan talep fiyatları yukarı çekmiş ve yonca tarımını alternatif bir üretim haline getirmiştir.Yonca yetiştiriciliğinde girdi maliyetinin azlığı ve yonca otuna olan taleple oluşan fiyat yonca ekilişlerini daha da artırabilir.

Yonca otunun çok iyi bir toprak ıslahçısı olduğu, toprağa organik madde ve azot bıraktığı unutulmamalıdır.Yonca kuru otu yiyen hayvanlarda et ve süt verimi artışı olmakla beraber ürün kalitesinin artması, hastalık ve zararlılara dayanıklılık sağladığı bilinmektedir.

Bununla birlikte geçen yıl 130 TL olan 4 yılda bir verilen yonca desteği 200 TL'ye çıkarılmış ayrıca sertifikalı yonca tohumuna da dekarda 8 TL destek verilmeye başlanmıştır.

Yonca ekimi yonca tohumunun küçük olması nedeniyle oldukça hassasiyet isteyen bir iştir. Ancak hassas ekim mibzerleri kullanıldığında bu sorun aşılabilmiştir. Aynı şekilde hassas ekim mibzerleri ile dekara 2-2,5 kg'lık sertifikalı tohum kullanımı yeterli hale gelmiştir. 

Sıkmalı hasat makinelerinin varlığı ile yonca biçimden sonra çok kısa bir sürede bir örnek kurutulup hasat sonrası verim ve kalite kayıplarının önüne geçilmiştir.

Tırmık ve balya makinelerinin varlığı, kısaca mekanizasyon imkânlarının gelişmiş olması ve KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) tarafından da bu makinelerin destek kapsamında olması yonca tarımın artmasına destek olmuştur.

Yonca sorunlarında biri olan yabancı ot (küsküt) kontrolüne yönelik ilaçların varlığı da yonca tarımı artışında ayrı bir rol oynamıştır.