Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde bir ilköğretim okulunda öğrencilerin başarısı için okul idaresi ile veliler arasında "şeref ve namus" sözleşmesi imzalandı.

Şekeroba beldesindeki Numuneevler İlköğretim Okulunda, okul aile birliğinin "Eğitim Performans Değerlendirme Projesi" kapsamında aldığı karar doğrultusunda imzalanan sözleşmede, öğrencilerin ders çalışma saatlerinden televizyon seyretme saatine, oyun oynama vaktinden internete girme zamanına kadar her şey yer alıyor.

Okul idaresi ile velilerin hak ve sorumlulukları başlıkları altında 47 maddeden oluşan sözleşmede, idarenin hak ve sorumluluklarında, öğrenciler için iyi bir model olmak, okulda etkili öğrenmeyi destekleyecek ortam oluşturmak ve akşam belirlenen saatlerde televizyon kapatıldığını kontrol etmek yer alıyor.

Velinin hak ve sorumlulukları arasında ise "ihtiyaç duyduğunda öğrencimin ödevlerini yapabilmesi konusunda olanak sağlayacağım, gerekli açıklamaları yapacağım ancak kendi yapması gereken ödevleri asla yapmayacağım, çocuğumun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine uygun fiziki ortamı sağlayacağım, aile ortamında fiziksel ve psikolojik şiddete izin vermeyeceğim ve akşam en uygun zamanda en az iki saat televizyonu kapatarak, çocuğumun yanında kitap okuyacağım" maddeleri dikkat çekiyor.

Taraflar, belirtilen maddelerin altına İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Kuyubaşıoğlu'nun huzurunda "namus ve şeref" üzerine yemin ederek, imza attı.

- Öğretmenler evleri denetliyor

Kuyubaşıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenci velilerinin evlerinde ziyaret edilmesi ve öğrencilerin çalışma ortamlarının yerinde görülmesinin faydalı olacağını düşüncesiyle geçen eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan "Okulum ve Ailem El Ele" projesinden yola çıktıklarını söyledi.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla İlçe Kaymakamı Serdar Kartal'ın tavsiyesi ile başlattıkları "Eğitim Performans Değerlendirme Projesi" ile uygulamayı geliştirdiklerini ifade eden Kuyubaşıoğlu, "Amacımız velilerimizin eğitim öğretime katkılarını sağlamak ve öğretmenlerimizin çocukların çalışma ortamını görmesi. Bu sayede ilçede evlerin tamamına giden öğretmenlerimiz, çocuklarımızın çalışma ortamları gözlemleyecek. Böylelikle çocuklara ödev verirken de bulunduğu ortamı düşünerek verecektir" dedi.

Protokolü okul aile birliği ile beraber hazırladıklarını ifade eden Kuyubaşıoğlu, kural koymaya insanın kendisinin ortak olduğu zaman sorumluluk duygusu oluştuğuna işaret ederek, anlaşmaya uyulup uyulmadığının ise zaman içerisinde kontrol edileceğini sözlerine ekledi.

Okul müdürü Doğan Polat da sözleşmenin hem öğrenci, hem veli, hem de okul yönetimini açısından olumlu etkilerini gördüklerini ifade etti. Polat, geçen yıl lise sınavlarına giren 62 öğrencinin 46'sının asıldan 4'ünün de yedekten istedikleri okullara kayıt yaptırma hakkı kazandıklarını vurguladı.

Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Gül ise eğitim seviyesini yükseltmek için çalışma yürüttüklerini, okul müdürünün önerdiği projeyi değerlendirerek uygulamaya koyduklarını ifade etti.

- Öğrenci velileri sözleşmeye uyuyor

Sağlık personeli olduğu için lojmanda oturan ebe Nihal Kara da oda sayısı kısıtlı olmasına rağmen sözleşmeye uyarak, yatak odasını çocuğuna çalışma odası olarak düzenlediğini belirtti. Akşam belirledikleri iki saat süresince televizyonu ve interneti kapattıklarını ifade eden Kara, kendisinin de çocuğuyla birlikte ders çalışıp, bu sayede uzun süredir bulamadığı kitap okuma imkanını yakaladığını kaydetti.

Proje sayesinde okumayı ve yazmayı öğrendiğini dile getiren Ayşe Demirci ise "Bulaşık yıkarken, ütü yaparken çocuklarımla birlikteyim. Bazen ben okuyorum, ben ev işi yaparken de onlar okuyor. Bu sayede kendimi geliştirdim. Mutfakta bile ders çalışıyoruz" diye konuştu.