Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kahramanmaraş'a gelen ve bir haftadır sokakta yaşayan 20 kişilik Suriyeli aile, hayırsever çiftin yardımıyla sıcak bir yuvaya kavuştu.

Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden savaşta binlerce insan hayatın kaybetti, milyonlarca kişi ise komşu ülkelere sığındı. Kahramanmaraş'a yerleşen Suriyelilerin sayısı ise 40 bine ulaştı. Soğuk hava nedeniyle zor günler geçiren misafirler kendilerine uzatılan şefkat eliyle hayata tutunmaya çalışıyor.

Başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere halk, gıda ve giyim yardımı yaparak Suriyelilerin zor günlerinde yanlarında olmaya devam ediyor.

Kahramanmaraşlı Nurhayat-Erhan Mazı çifti de Suriyelilere yardıma koşan ailelerden sadece biri. Türkoğlu ilçesinde esnaflık yapan Erhan Mazı, üç gün önce bir kamyonetle ilçeye gelen 20 kişilik ailenin yardım talebini geri çevirmedi.

Yaklaşık bir haftadır sokakta yaşayan aileye evini veren Mazı, hayırseverlerden temin ettiği giyim ve gıda yardımını misafirlere teslim etti.

Mazı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli ailenin dışarıda kaldığını öğrenince boş olan evini misafirlere tahsis etmeye karar verdiğini belirtti. Çoğunluğu çocuk ve kadın Suriyelilerin durumuna çok üzüldüğünü anlatan Mazı, "Üşüyen çocukları görünce gönlüm razı gelmedi. Misafirleri sokakta bırakmak bize yakışmaz" dedi.

- "Çocuklar 'mama' diye ağlıyordu"

Nurhayat Mazı ise kamyonetteki çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 20 kişilik aileyi gördüğünde çok şaşırdığını ifade etti. Birçok Suriyelinin çaresizliğini basından takip ettiklerini ve bu duruma çok üzüldüğünü ifade eden Mazı, şöyle konuştu:

"Yaklaşık bir haftadan bu yana ev aradıklarını öğrendik. Üzerilerindeki kıyafetten başka hiçbir şeyleri yoktu. Çocuklar aç ve perişan, 'mama' diye ağlıyordu. Soğuktan titriyorlardı, içlerinde bir de hamile kadın vardı. Durumu komşulara anlattım hepsi seferber oldu, yatağından yorganına bir eve ne lazımsa topladık."

Suriyeli Abdülbasir Ahtarini de kalacak yerleri olmadığı için bir haftadır dışarıda kaldıklarını anlattı.

Yaklaşık bir ay önce Halep'ten Türkiye'ye geldiklerini vurgulayan Ahtarini, "Kalabalık bir aileyiz ve geldiğimiz ilk günlerde akrabaların yanında kaldık. Daha sonra ev aradık ancak imkanımız olmadığı için bulamadık. Türkoğlu ilçesine geldiğimizde Türk aile bize evini açtı. Allah onlardan razı olsun. Artık çocuklarımız üşümeyecek" dedi.

Fatma Ahtarini ise Türkiye'deki misafirperverliğin diğer Müslüman ülkelere de örnek olmasını istedi.