Almanya'da uyuşturucudan ölenlerin sayısı ve uyuşturucu ile ilgili suçların sayısı geçtiğimiz yıl arttı. Federal Hükümet ile Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA)hazırladığı 2014 Uyuşturucu Durumu ve Uyuşturucudan Ölenlerin Sayısı başlıklı rapora göre, geçen yıl polis kayıtlarına geçen uyuşturucu vakası sayısı yüzde 10 oranında artarak 276 bin 734’e yükseldi. Böylelikle uyuşturucu ile ilgili suçlar 2005 yılındaki seviyeyi tekrar bulmuş oldu.

Uyuşturucudan ölenlerin sayısı ise yüzde 3 oranında artarak bin 32’ye tırmandı. Ölenlerin yüzde 85’ini erkekler oluşturuyor. Ölüme yol açan uyuşturucu maddelerde başı Crystal Meth gibi ucuz ve çabuk etki eden sentetik uyuşturucular çekerken, eroin ve kokainin etkisinin zayıfladığı görülüyor. En çok göze çarpan uyuşturucu maddeleri ise ‘Legal Highs’ olarak adlandırılan yeni nesil psikoaktif maddeler. Bu maddelerden ölenlerin sayısı beş kat artarak 25’e yükselmiş. Federal Hükümet Uyuşturucu Sorumlusu Marlene Mortler ise umutlu.

Ölü sayısındaki hafif yükselmenin uzun vadedeki olumlu gelişmeyi görmeyi engellediğini söyleyen Mortler, "Ölenlerin sayısı 2000 yılından bu yana yarıya düştü. Bu, Federal Hükümet’in uyuşturucu ve bağımlılık politikasındaki başarısını gösteriyor." dedi. Bununla birlikte her ölümün fazla olduğunu kaydeden Mortler, “Bu yıl çeşitli inisiyatifleri hayata geçirdim. Artık Christal Meth gibi uyuşturuculardan koruma adına daha fazla maddi imkânımız var. Yeni nesil psikoaktif maddelere daha iyi mani olmak için de yeni yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

BKA Başkanı Holger Münch ise soruşturmalarda elde edilen özel başarılara değindi. Geçen yılın Eylül ayında piyasa değeri 50 milyon Euro’yu geçen miktarda eroin, Kasım ayında ise piyasa değeri 184 milyon Euro olarak tahmin edilen miktarda Clorephedrin’in ele geçirildiğini anlattı. Münch’e göre bu miktarlar Almanya’nın önemli bir transit ülke haline geldiğinin de ispatı.

Raporda göçmen uyuşturucu bağımlıları ile ilgili bilgi yok. Mortler, bu konuyla ilgili olarak araştırma yapacağı yönünde söz verdi. Ailelere tavsiyelerde bulunan Mortler, “Hemen bağırıp çağırmayın, onlarla normal bir şekilde konuşun, hayatın kısa olduğunu anlatıp en güzel şekilde değerlendirmelerini öğütleyin. Ailelere sunulan yardımlardan yararlanın.” dedi.