Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde geçen yıllarda okullarda boş geçen ders sayısı üzerine sert tartışmalar yaşanmış ve bu sene aynı tartışmalar yaşanmaması için ilgili kurumların daha hassas olması gerekliliğine dikkat çekilmişti. KRV’de Sayıştay’ın açıkladığı rapor boş geçen derslerin bilinenden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Eyaletteki Gymnasium ve Realschule okullarının bakanlığın belirlediği ders saatini doldurmadığı ortaya çıktı.

Okullarda raporlu öğretmenlerden kaynaklanan derslerin boş geçmesine ek olarak, sene başında ders planlarında eksik ders saati olduğu da dikkat çekti. Böylece boş geçen derslere planlamaya alınmayan ders sayıları da eklenmiş oldu. Tespitlere göre eyaletteki Gymnasium okullarının yüzde 67’si, Realschule okullarının ise en az yüzde 76’sı bu şekilde uygulama yaptı. Sayıştay bu rakamların 2007 ile 2013 yılları arasındaki altı yıla ait olduğu bilgisini verdi.

KRV Eğitim Bakanlığı iddialara karşı okulları, eksik verilen dersin haftalık bir ders saati olduğu şeklinde savunsa da Sayıştay’ın buna itirazı gecikmedi. Sayıştay yaptığı açıklamada “Okulların önemli bir kısmı haftalık ders saati uygulamasının çok altında kaldılar.” gerekçesiyle bakanlığı düzeltti. Raporda da her beş Realschule’den birinin ve her on Gymnasium’dan birinin öngörülen haftalık ders saatinin yüzde on veya daha fazla kısmını hiç uygulamaya almadıkları dikkatlerden kaçmadı.

Eyalette şimdi Eğitim Bakanlığı’nın denetleme sorumluluğunu düzgün yapıp yapmadığı sorgulanıyor.