Gelişmiş insanlar, genlerini ve kültürünü geleceğe taşıyanlar, yani gök kubbede hoş seda bırakanlardır.Varoluşun amaçlarından biri insan olarak, gelişim ve hayatla uzlaşma becerisini kazanana bilmektir.Yaşamın içinden insan tiplerine bir göz atalım; üretenler ve engelleyen karakterler.Toplumun içinde ruh sağlığı tam yerinde olan insan bulmak kabil midir?

Yahut ta başka ifadeyle normal ve anormal kişilik ölçüsü nedir?Pratik olarak cevaplayacak olursak, toplumun ahlaki değerlerine saygılı olan, başkalarına zarar vermeyen, zafiyetlerden arınmış üreten insanlar bence normal insandır.

Burada insanın fiziki dönemlerini(çocukluk, delikanlılık, ihtiyarlık gibi) de hesaba katmak gerekiyor.Bu üreten normal insan tipleri, şartları ne olursa olsun, onlar cemiyetteki sosyal rollerine hep sahiplenirler ve toplumda bir sempati uyandırırlar.

Birde anormal, yani engelleyen insan tiplerine bakalım; bu kişiler üretmeyi farklı algılayan tiplerdir.Onlar için üretkenlik; dedikodu’dan öteye gitmez, başkalarının yaptığı olumlu çalışmaları engellemektir.Bulunduğu konumdan menfaat adına faydalanmak için, her türlüğü dalkavukluğa, fesatlığa hazırdırlar. Bu engelci tipler de dalkavukluk ve bencillik hat safhadadır.

Dale Carnegie şöyle diyor;” Dalkavukluk hem söyleyeni, hem de dinleyeni rezil eder.”Bu engelleyici kişilere, “aradakiler” de diyebiliriz.

Bu yüzden işlerimi görürken pek aradakilerle hareket etmem, çünkü çoğunlukla konuyu saptırırlar ve yukarıyı yanlış yönlendirirler. Örneğin bir iş yeri veya bir kurumda çalışan zeki, üretken bir personelin projesi veya fikri patrona, yahut’ta kurum amirine, bu aradakiler tarafından yanlış aksettirilebilir.

Hayatın üretkenliği ve üreten kişiler adına, patronların veya amirlerin insan tanıma sanatında, çok donanımlı olması gerekiyor.

“Bunun için insan kaynakları departmanı, sosyal psikoloji bilgisi ile elaman karakterlerini iyi analiz edebilmeli! “

Bu hassasiyet göz ardı edildiğinde, bu ülkede bir yığın güzel projeleri ve üretken değerli insanları heba etmiş sayılırız.

“Bu yüzden idareciler, büyük bir sorumluluğun vicdani bilincini taşımak zorundalar!”

Burada İ.Gandhi’nin şu sözünü de nakletmeden geçemeyeceğim;”Babam iki türlü insan olduğunu söylerdi: İşi yapanlar ve yapılan işten kendine pay çıkaranlar. O, benden birinci grupta yer almam için çalışmamı istedi; zira bu grupta diğerinden daha az rekabet var.”

Üretken insanların iç motivasyonu çok yüksektir, bu insan bir yerde “gönüllü çalışandır”. İşiyle bütünleşmiştir, bu kişi yeteneklerinin doruğunda ve yaptığı çalışmada kontrol sahibidir. Bu üretken insanlar; o işletmeyi veya kurumunu, yani hayatı yüceltirler.

Hayatın akışındaki sinerjiyi yok etmemek için; engelleyen veya yanıltan insanlara dur demenin zamanı, geldi de geçiyor.

Öyleyse, akıllı ve üretken insanlarla yaşamı onurlandırmaya ne dersiniz?

Hoşça kalın!