Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında düzenlenen hüsn-ü hat kurslarına kadınlar yoğun ilgi gösteriyor.
Kur’ân-ı Kerim’i güzel yazma sanatı olarak tanımlanan ve geçmişi Hz. Ali’ye (ra) dayanan hüsn-ü hat geleneğini SODES kapsamında verilen kurslarla devam ettirdiklerini belirten Vanlı Hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu, kursiyerlere bu hattın inceliklerini anlattığını söyledi.
Kur’an ve hüsn-ü hat ile şifa bulduğunu belirten 48 yaşındaki Asuman Kaptanoğlu, “Ev hanımıyım, bu kursun açıldığını duyunca buraya geldim. Hat sanatını çok seviyorum. Kur’an-ı Kerim’i okumayı ve yazmayı çok seviyorum. Bu sanatla adeta şifa buluyorum. Hüsrev Hocamız sağ olsun hattın inceliklerini bize anlatıyor. Henüz işin başındayız, inşallah başaracağım. Şu anda ‘Rabbi Yesir’ diye tabir edilen ilk kademeyi öğreniyoruz. Yazmaya çalışıyorum. Burayı ve bu kursu seviyorum” dedi.
“KUR’ÂN-I KERİM; MEKKE’DE İNDİ, MISIR’DA OKUNDU, İSTANBUL’DA YAZILDI”
Hat sanatını aşıkla maşuk arasındaki ilişkiye benzeten Kaptanoğlu, “Kur’ân-ı Kerim; Mekke’de indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı” sözünü hatırlatarak, “Hat sanatı biliyorsunuz aşıkla maşuka benzetilmektedir. Kalem kâğıt buluşmasına aşkla meşk edilmesi olarak kabul ediliyor. Bu sanata genelde erkekler daha fazla ilgi göstermiş ve belki de günümüze getirmiş. Ancak bizler de bu sanatı bundan sonra bayanlar arasında da yayılması için çaba göstereceğiz” diye konuştu.