Kamuoyunda FETÖ ve 28 Şubat mağdurları olarak bilinen mahkumların yakınları, Van’da ‘FETÖ ve 28 Şubat Mağduru Aileler’ adında bir inisiyatif kurarak, tarafsız hakim ve savcılarca yeniden yargılanma taleplerini dile getirdiler.
Bir kahvaltı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen mağdur aileleri adına açıklamalarda bulunan Fehmi Balka, “28 Şubat öncesi ve sonrasından 15 Temmuz darbe girişimine kadar gelinen süreçte, İslami hassasiyetlerinden dolayı gözaltında vahşice işkencelerden geçirilen, zindanlara atılan ve on yılları bulan bir süredir cezaevlerinde tutsak edilen her kesimden Yusufî kardeşlerimizin özgürlükleri için her türlü gayret ve çabayı sarf etmek amacıyla, 28 Şubat ve FETÖ Mağduru Aileleri İnisiyatifini kurmuş bulunuyoruz” dedi.
“Örgüt üyesi olan hakimler, aldıkları talimatlara göre karar verdiler”
Ailelerine ceza veren hakimler ve bu cezayı onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi hakimlerinin FETÖ/PDY üyeliğinden tutuklandıklarını belirten Balka, “Örgüt üyesi olan hakimler vicdanlarına ve hukuka göre değil bizatihi aldıkları talimatlarla karar vermişlerdir. Bu cezaya delil olarak gösterdikleri dosya da yine FETÖ’cü polis ve savcılarca hazırlanmıştır. Yıllardır kumpaslar sonucu zindanlarda tutulan bu kardeşlerimiz sadece ve sadece mütedeyyin kimliklerinden dolayı hedef tahtasına oturtulmuşlardır. Bu insanların masumiyeti her geçen gün daha iyi anlaşılmakta ve zamanında oynanan tiyatroların perde arkası gün yüzüne çıkmaktadır. Geçen her zaman, bu masum insanların demir parmaklıklar arkasında kalmasına neden olan ve bunda direten sorumluların boynunda bir vebaldir” şeklinde konuştu.
İnisiyatifin gönüllülük esasına göre kurulduğunu ve her kesimden mağdur ailenin, inisiyatife müracaat edip üye olabileceğini de sözlerine ekleyen Balka, “Van’da inisiyatifimizi ilan ettiğimiz bugün ve saatte, yetkililere hitaben ilk mesajımızı buradan siz basın mensupları aracılığıyla vermek istiyoruz. Mağdur aileler olarak kimseden herhangi bir lütuf ve af dilemiyoruz. 28 Şubat ve öncesinden son yaşanan FETÖ tecrübesine kadar olan zaman diliminde, İslami kesimlere yapılan haksız baskılar, operasyon ve algılar sonucu tutsak edilen kardeşlerimize özgürlüklerinin ve haklarının geri verilmesini ve bunun için de gerekli olan sürecin işletilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Mağdur yakınlarından Ahmet Taş ve Salih Buldağ da, çocuklarının FETÖ mensuplarınca kurulan kumpaslarla içeri atıldığını öne sürerek, “Bizlerin yakınları sadece cezaevlerine atılmakla kalmadı. 15 Temmuz darbe kalkışmasına kadar cezaevinden cezaevine sürgün edilerek bizler de cezalandırıldık. Bazı arkadaşlarımız düğün kınaları ellerindeyken alındılar ve 17 yıldır cezaevlerindeler. Bizlerin tek talebi var. Bizler yakınlarımızın dosyalarının tarafsız hakim ve savcılarla açılarak bağımsız bir yargı ile tekrar yargılanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandılar.