Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali balığını avlama yasağının sona ermesine rağmen tezgahların boş olması görenleri şaşırttı.
Dünyada sadece Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefali balığı, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç sebebiyle uygulanan av yasağı, 15 Temmuz 2015 günü itibari ile sona ermişti. Yasak süresince 74 olayda 80,5 ton civarında kaçak balık ele geçirilirken, 99 bin 57 TL civarında ise idari para cezasının uygulanmıştı. Yasağın sona ermesi ile birlikte tezgahlarda inci kefali balığının dolması beklenirken, boş olması şaşırttı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Vangölü Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Ubeydullah Demir, Van balığının piyasada olduğunu, şu sıralar sıcak havalardan dolayı tüketilmediğini belirtti. Son yaşanan darbe girişiminin de bunda etkisinin olduğunu anlatan Demir, “Günde bir ton balık geliyor. Onun hepsi de mahalle aralarında seyyarlarca satılmaktadır. Ayın 15’inden bu yana her gün bir ton geliyor Van’ın geneline. Ama bu 9’ncu aydan sonra artık düzelecek. Günde 3-5 ton tüketilecek” dedi.