Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, çevre yolunun biran önce kamulaştırılarak yapılması gerektiğini belirterek, akabinde ’Doğrudan ortaklık payının’ da (DOP) minimize edilerek 18’nci maddenin uygulanması çağrısında bulundu.
Kamuoyunun gündemini meşgul eden çevre yolu ile ilgili açıklamalarda bulunan Orhan Özdek, çevre yolunun biran önce açılması ama kamulaştırma yapılarak açılması gerektiğini ifade etti. DOP payının yüzde 40’ladan yüzde 20’ye düşürülmesini gerektiğini vurgulayan Özdek, “Yüzde 20’lık DOP payının uygulanması ile birlikte Van’ın ekonomisine, gelişmesine oradaki yerleşim yerinin süliyeti korunacak şekilde, kat adetleri aynı tutulacak şekilde ve 18. maddenin yeniden uygulanmasını ve yüzde 20’lik payının alınması ile birlikte o bölgenin gelişmesi için yeniden bir canlandırılmaya gereklilik duyulmaktadır. Bu konuda kimin ne görevi var ise görevini yerine getirmekle görevli olduğunu ve sorumludur. 18’nci maddenin uygulanmasıyla vatandaşlarımızın haklarının korunması incitilmeden yeniden yoluyla, altyapısı, üstyapısı ile yüzde 20’lik bir DOP uygulanması ve kamulaştırmadan sonra bu 18’in hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.
Van’da bir durgunluk söz konusu olduğunu da sözlerine ekleyen Özdek, “Bu konuda herkese büyük işler düşmektedir. Bunun biran önce yapılması için adımların atılması gerekiyor. Çevre yolu ile ilgili yapılmak istenen DOP payının kesintiye uğraması ve vatandaşlarımızın DOP yüzünden açtıkları dava sonucu Van 2’nci İdare Mahkemesi tarafından çevre yolu iptal edilmiştir. Bu yol kamulaştırma esas alınarak yapılmalıdır. Bu yüzden Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçerek bu sıkıntıyı gidermesi ve tekrar kamulaştırma yapılarak çevre yolumuzun açılması gerekir. Ardından belediyemizin burada yeniden yüzde 20’lik bir DOP payı ile bölgedeki çevre yolundaki bütün arazilerde minimize edilmiş, yüzde 20’lik bir DOP payı ile 18’i uygulaması gerekiyor. Çevre yolu ilimiz de büyük bir önem arz etmektedir. Bu da ilimizin gelişmesi için çok ciddi bir sıkıntıdır. Çevre yolu açıldıktan sonra çok ciddi gelişmeler olacaktır. Kentimizi yeni bir kimliğe yeni bir vizyona sahip olacaktır. Çevre yolunun biran önce kamulaştırılarak yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.