Sosyal paylaşım platformu olan Facebook’ta “Erik Değdirenler”adıyla Vanlılar ve Van dostlarından oluşan sosyal paylaşım sitesinin bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri üç günlük “Erik Değdirenler Van Buluşması” etkinliği sona erdi.
Van’da bahçesi olan her evde olmazsa olmaz meyve ağaçlarında biri de kayısı ağacıdır. Van’da ‘erik’ denilen kayısının olgunlaşmammış haline de ‘çakkala’ denilmektedir. Van ilinden çeşitli illere göç etmiş Vanlılar; yaz tatillerini geçirmek, akrabalarını ziyaret etmek ve memleket özlemini gidermek için tatil amaçlı Van’a geliyorlar. İl dışındaki Vanlıların, Van’a gelişleri yöresel dilde “Erik kızartan” olarak adlandırılan böceklerin ortaya çıktığı zamana da denk geldiği için il dışından gelen Vanlılara da bu böcek ismi ile hitap edilmektedir. Havaların ısınıp eriklerin (kayısı) olgunlaşmaya (kızarmaya) başlamasıyla birlikte ortaya çıkan Latince ismi “PolyphyllaFullo” Türkçe ismi “Haziran böceği” yöresel ismi ise “Erik Değdiren” olan bu böcek, akşamları bağ ve bahçelerde ıslık çalmaya başlar. Kahverengi kanatlı,baş parmak büyüklüğündeki bu zararsız böcekler aynı zamanda yazın ve hasat zamanının geldiğinin de müjdecisi olup eriklerin kızarmaya başlamasının ardından bir dahaki seneye yine aynı zamanlarda gelmek üzere Van’ı terk ederler.
‘Vanlı erik değdirenler’
Vanlı erik değdirenlerin kendine has özellikleri; Van’dan ayrılmış olsalar da içlerinde hep bir Van özlemi vardır. Bazıları düzenli olarak her yıl belli zamanlarda bazıları da birkaç yılda bir Van’a gelip; Van Gölü’nde yüzerek “bu deniz başka bir ilde olsaydı neler yapmazdılar” muhabbeti yaparlar. Cumhuriyet Caddesinde turlayarak “nerede eski Van” diye yakınırlar. Kebapçı Halil’de kebap yiyerek “bu etin tadı hiçbir yerde yok” derler. Kahvehanelerde içtikleri kıtlama çay eşliğinde “Esik Van” muhabbeti yaparak özlemlerini giderirler. Giderken de hem kedisi hem de Van’a gelemeyen dostları için;Van çöreği, tandır ekmeği, otlu peynir, tuzlu Van balığı, erişte, kurutulmuş erik gibi gıdaları götürmeyi ihmal etmezler.
‘Erik değdirenler bu yıl Van’da bir ilki gerçekleştirdi’
Sosyal medya platformlarından olan Facebook’ta, Vanlılar ve Van dostlarının kurduğu “Erik Değdirenler” grubu üyeleri önceden belirledikleri 5, 6 ve 7 Ağustos tarihlerinde Van’da bir araya gelerek etkinlik düzenledi. Üç gün süren etkinliğe il dışından ve Van’da ikamet eden Vanlılar da katıldı. Programın ilk günü öğlenden sonra Van Kalesi’nde bir araya gelen “Erik Değdirenler Grubu” üyeleri, içtikleri kıtlama çay eşliğinde sohbet ederek hatıra fotoğraflar çekti. İkinci gün ise Edremit’te buluşan grup üyeleri yöresel Van Kahvaltısı yaptı. Semaver çayı eşliğinde bol bol sohbet etme fırsatı bulun Erik Değdirenler Van’a ait türküler eşliğinde halay çekerek eğlendi. Üçüncü gün ise Van Gölü’nün eşsiz sahillerinin bulunduğu Mollakasım ve Ayanis sahillerinde yüzerek hasret giderdiler.
Bu yıl ilki gerçekleştirilen “Erik Değdirenler Van Buluşması” etkinliği ile il dışındaki Vanlılar ile Van’da ikamet eden dostlarının buluşma etkinliğinin amacına ulaştığını ifade eden grup üyeleri,bu etkinliğe önümüzdeki yıllarda daha geniş bir katılımının olup bu etkinliğin gelenekselleşmesi için Van İl Kültür Müdürlüğünün de katkı sağlaması Van’ın tanıtımı açısından faydalı olacağını, daha geniş katılımlı yapılacak bir etkinlikle çocuklar ile yaşılar arasında bir kültür aktarımı olacağı belirtildi.