AK Parti Van Kadın Kolları Başkanı Havva Duran, 15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin Anadolu kadınının direniş ruhu ile engellendiğini söyledi.
15 Temmuz darbe girişimi sırasında kamyondaki görüntüleriyle simgeleşen ve Başbakan Binali Yıldırım’ı duygulandıran Şerife Boz ile Boğaziçi Köprüsü’nde darbecilere tek başına kafa tutan Safiye Bayat örneklerini hatırlatan Duran, “15 Temmuz darbe girişimi sadece siyasi partilere yönelik bir darbe kalkışması değildir. Bu demokrasiye vurulmak istenen bir darbedir. Biz kadınlar bu alçak kalkışmanın ilk saatlerinden itibaren mücadele verip sokaklara döküldük. Buna en güzel örnek de direnişleriyle simge haline gelen Şerife Boz, Safiye Bayat bacılarımızdır. Bizler de Vanlı kadınlar olarak darbe kalkışmasını öğrenir öğrenmez buraya gelerek demokrasi nöbetine başladık. Eğer Cumhurbaşkanımız bizlere 19 gün değil, 19 ay değil, 19 yıl ‘Burada bekleyin’ derse bizler burada alanlarda olmaya hazırız. Hiçbir güç bu direnişin önüne geçmemiş ve geçmeyecektir. Geçmişte Nene Hatunlar nasıl ki bu vatanı savunma adına destanlar yazmışsa bugün de bizler bu yolda yürümeye varız. Sonuna kadar Nene Hatunların, Şerife bacıların yolunda gitmeye devam edeceğiz” dedi.
“Darbeyi engellemede Anadolu kadının rolü büyüktür”
Duran, darbe gecesi Vanlı bir anneyle yaşadığı diyalogu ise şu şekilde anlattı:
“Darbe gecesi kucağında çocuğuyla burada nöbet tutan bir anneye gecenin geç saatlerinde dedim ki ‘Artık sen gidebilirsin biz buradayız. Çocuğun var.’ Anne ise ‘Vallahi sabaha kadar bekleyeceğim. Çocuklarım, torunlarım ve geleceğim için, bayrağıma ve vatanıma sahip çıkmak zorundayım’ deyince duygulandım ve Anadolu kadınının ne kadar güçlü olduğunu fark ettim.”
“Bir yandan evlatlarımızı yetiştirirken bir yandan da evlatlarımızın geleceği için buradayız”
Büşra Tapan Soğanda ise, darbe kalkışmasında kadının üstlendiği rolü anlatarak, “Bizler gün boyu işlerimiz ve çocuklarımızla meşgul oluyoruz. Akşamları ise burada darbe girişimine karşı nöbet tutuyoruz. Bir yandan dindar bir nesil için evlatlarımızı yetiştirirken, bir yandan da evlatlarımızın geleceği için buradayız. Şehit olan kadınlarımız var. Cesur Anadolu kadını cumhuriyet tarihinden beri adından söz ettirmiştir. Şu anda da bütün kadınlar olarak demokrasi mücadelesine destek vermek amacıyla meydanlardayız. Meydanlarda kalmaya devam edeceğiz Cumhurbaşkanımız ‘yeter’ deyinceye kadar da hepimiz birlikte sokaklardayız” şeklinde konuştu.
“Bir zamanlar siyaset bilmeyen kadınlar bugün darbeyi durduruyorlar”
Darbe girişiminden bu yana aralıksız olarak demokrasi nöbetinde olduklarını söyleyen Meral Özdağ ise, “Biz kadınlar bu meydanları doldurabiliyorsak, bunu Reisimiz Recep Tayyip Erdoğan’a borçluyuz. Bir zamanlar kadınlar siyaset nedir bilmezken, bugün alanları dolduruyorlar ve darbeyi durduruyorlar. Bu çok güzel bir manzara, buraya baktığımızda en önde kadınları görüyoruz. Bu da gösteriyor ki bir milletin ne kadar kalkındığını da göstermekteyiz. Darbenin artık bu memlekette adının dahi anılmayacak, Anadolu kadını buna izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.
“Nene Hatunlar, Şehit Esmalar gibi gazi Şerifeler ve Safiyeler oldukça zalimler başarılı olamazlar”
Müslüman bir kadın olarak 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana tavır aldıklarını ve meydanları terk etmediklerini belirten Mücella Tapan da, “15 Temmuz’da bizlerin hiçbir şekilde ne evimiz ne çocuğumuz ne de eşimiz aklımıza gelmedi. Bütün ailemizle meydanlara koştuk. ‘Beşiği Sallayan El Dünyaya Hükmeder’ sözü kadının rolünü en güzel şekilde özetlemektedir. Geçmişe baktığımızda tarihe damga vuran direnişçi bayanlar olmuştur. Nene Hatunlar, Şehit Esmalar gibi veya gazi Şerifeler ve Safiyeler var oldukça zalimler başarılı olamazlar. Yine Peygamber Efendimiz (Sav) döneminde Hz. Hatice, Hz. Aişe ya da Hz. Fatıma’nın İslam davası için üstlendiği mücadele rolü bizler için örnektir. Bizler Vanlı kadınlar olarak ülkemize daha iyi evlatlar yetiştirmek ve daha iyi bir vatan bırakmak için buradayız ve dualar ediyoruz” diye konuştu.
16 yaşındaki Ayça Kaplan ise, yaşının küçük olmasının burada olmasına engel olmadığını ve yanlışla doğruyu ayırt edebildiğini belirterek, “Doğrudan yana olduğum için şükrediyorum. Halkımız ve kadınlarımız da bunun farkındadırlar. Bizler doğru yolda kardeşlerimizin arkasındayız” dedi.