Van gölünde yaşayan inci kefalinin, her yıl olduğu gibi bu yıl da tatlı su ağızlarına doğru başlattığı göç, izleyenlere görsel şölen sunuyor. Uçan balıklar, yumurta bırakmak için 26 kilometre yol kat ediyor.
Dünyada sadece Van gölünde yaşayan ve her yıl üremek için mayıs ile temmuz ayları arasında tatlı su ağızlarına göç eden inci kefalinin yolculuğu başladı. Van gölünün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin, her yıl olduğu gibi bu yıl da tatlı su ağızlarına doğru başlattığı göç izleyenlere görsel şölen sunuyor. Suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engeli uçarak aştığı için ’uçan balık’ olarak da adlandırılan inci kefali, üremek için başlattığı kutsal yolculuğunu Van gölüne akan tüm tatlı sularda gerçekleştiriyor. Göçün en güzel şekilde izlendiği tatlı sulardan biri olan Erciş ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Deliçay mevkisinde, önceki yıllarda Van Valiliği ile Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi tarafından seyir terasları oluşturuldu.
“BALIKLAR YUMURTA BIRAKMAK İÇİN 26 KİLOMETRE YOL KAT EDİYOR”
Van balığının göçü sırasında güvenlik güçleri kaçak avcılara yönelik denetimlerini artırdı. Bendimahi çayının Van gölüne döküldüğü yerden itibaren 26 kilometre mesafe kat eden inci kefali balıkları bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergilerken, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önlem alınıyor.
“MARTILAR YASAK DİNLEMİYOR”
Van gölünde uygulanan avlanma yasağına bir tek martılar uymazken, akarsu ağızlarına akın eden balık sürüleri onların hücumuna uğruyor. Tatlı su kenarlarına akın eden onlarca balık ile ilgili avlanma yasağına bir tek martılar uymuyor. Akarsu üzerinde süzülen onlarca martı, birbirleriyle yarışarak balık avlıyor.