Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan avcılara seslenerek, kendilerine verilen av kotası dışında avlananlara cezai işlemin uygulanacağını söyledi.
Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü olarak yaban hayvanlarının korunması için Van Gölü Havzasında Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü ekipleri ile beraber çalışmalar yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Loğman Aslan, “14 Ağustos’a kadar av yasağı olduğu için avcılar bu yasağın kalkmasını sabırsızlıkla beklemekteydi. Pazar günü itibariyle av yasağı kalkıyor. Yalnız bu avlanmada avcılar bu konuları bilirler. Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden (AVBİS) avlanacakları bölge, avlanacakları kotayı alarak avcılığın gerektirdiği şartları sağlamalıdırlar. Eğer sağlamadıkları takdirde Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü tarafından cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezayı işleme maruz kalmamaları için av belgelerini ve avlanacak hayvanlarının kotasını alarak ava gitmeleri kendileri için çok faydalıdır” dedi.
10 yıldır yaptıkları çalışmalarda daha önceleri avcılar tarafından yaralanmış yaban hayvanları nesli tükenmekte olan hayvanların tedavilerini yaptıkların ifade eden Doç. Dr. Loğman Aslan, “Yanlış avlanma sonucu yaralanan yırtıcı hayvanlardan vaşak, oklu kirpi gibi bazı hayvanların yaralanmaları daha fazla gelmekteydi. Ama son zamanlarda avcıların bu konulara riayet etmeleri ve cezai uygulamasına bağlı olarak bu konuya riayet etmelerinden dolayı ateşli silahla yaralanan hayvan sayısı azaldığı görünüyor. Bunun için avcılarımız sadece ava serbest olan hayvanları avlanması ve yeteri kadar kotada avlandıkları takdirde herhangi bir sorun teşkil etmemektedir” şeklinde konuştu.
14 Ağustos itibariyle sadece bıldırcın avlanmasının serbest bırakıldığını ifade eden Doç. Dr. Loğman Aslan, “Bıldırcın da kotalı olarak avlanıldığı takdirde problem olmaz. Avcılar, bizim ve Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü’nün gidemediği yerlerde yaban hayvanlarında veya çevrede herhangi hayvanda olumsuz bir durum olduğu halde bize veya çevre korumaya haber verildiği zaman gerekli tedbirler alınacaktır. Fazla abartmadan avdaki hayvana kaçabilecek fırsatı da vererek yasak olan pompalı tüfeklerle avlanmamaları gerekiyor. Sözümüzü söyle bitirelim,”yerdekilere merhamet edin ki Allah’ta size merhamet etsin” şeklinde sözlerini tamamladı.