Van’ın İpekyolu ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler anıldı.
Okulun spor salonunda düzenlenen etkinlik saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda bir konuşma yapan Okul Müdürü Zeynel Abidin Akkuş, yaşanılan nice savaşlara, afetlere ve yıkımlara rağmen vatana her zaman sahip çıktıklarını belirtti. 19 Mayıs 1919’dan sonra barış içerisinde yaşanılan Türkiye’de, 15 Temmuz gecesinde hiç beklenmedik bir yerden saldırıya maruz kalındığını ifade eden Akkuş, “Kurtuluş Savaşı’nda Nene Hatun’u, Maraşlı Sütçü İmam’ı, İzmir’i işgal eden Yunanlılara ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin’i çıkaran bu bereketli topraklar; 15 Temmuz gecesi de darbecilere karşı ilk kurşunu sıkan Ömer Halisdemir’i henüz 15’inde olan Halil İbrahim Yıldırım’ı, Engin Tilbaç’ı da bağrından çıkarmıştır. O gece umutlarımıza, hayallerimize, özgürlüğümüze pranga vurulmak istendi. O gece elleri silahlı karanlık adamlar her gün gelip geçtiğimiz caddeleri, oyun oynadığımız parklara çıkan yolları, okul önlerini kesmiş haramiler gibiydi. Yunus Emre’den, Mevlana’dan, Hacı Bektaş’tan, Hacı Bayram Veli’den, Pir Sultan Abdal’dan, Koca Sinan’dan beslenen bu toprağın evlatları, zalimlere karşı istiklali ve istikbali için direndi” dedi.
Bütün dünyanın, 15 Temmuz gecesinde bir milletin yurduna nasıl sahip çıktığına şahit olduğuna vurgu yapan Akkuş, öğrencilere seslenerek, “İşte sizler de bu ihaneti hatırlayarak büyüyün. Çünkü hatırlamak ayakta kalmaktır, sevmektir ve mücadele etmektir. Çünkü hatırlamak, vatanı savunurken bütün varlığı ile orada olmaktır. İşte aziz şehitlerimiz, gazilerimiz o gece bir toprak nasıl vatan olur, nasıl vatan kalır bir kere daha gösterdiler. Bu duygularla 15 Temmuz gecesi hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, gazilerimize de acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.
15 Temmuz nedeniyle daha önce düzenlenen masa tenisi turnuvasında dereceye giren öğretmenlere ödüllerinin verildiği program, serginin gezilmesi ve 15 Temmuz Demokrasi Anısı defterine, öğretmen ve öğrencilerin duygularını yazmaları ile sona erdi.