Van’da bulunan asırlık Hüsrev Paşa Camii’nde hatimle kılınan teravih namazının ardından ney eşliğinde duyumsuz sohbetler yapılıyor.
Geçen sene başlatılan ve dünyada bir ilki teşkil eden uygulamanın bu Ramazan ayında da devam ettiğini belirten Cami İmam Hatibi Ahmet Hüsrev Koyuncu, “Eski Van’ın Ortakapı Mahallesi’nde bulunan ve 1567 tarihinde Van Beylerbeyi Koca Hüsrev Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Tarihi Hüsrev Paşa Camimizde vatandaşlarımıza bir ilki yaşatıyoruz. Ülkemizde, hata dünyada benzer bir uygulama yok sanırım. Bizler burada 4,5 asırlık camimizde hatimle teravih namazımızı eda ettikten sonra camimizin avlusunda Mehmet Hocamız ney üflüyor, ben de hat yazıyorum. Ayrıca vatandaşlarımıza çay ikramımız da var” dedi.
“BAYAN KARDEŞLERİMİZİ DE UNUTMADIK”
Burada bayanlara da yer ayırdıklarını ifade eden Koyuncu, “Burada bayan kardeşlerimize de yer ayırmışız, onlar da hem namazlarını eda edebiliyorlar hem de uygulamamızdan faydalanıyorlar. Ayrıca namazdan sonra burada cemaatimizle ilmi konular üzerinde konuşup tartışıyoruz. Uygulamamız Ramazan ayı boyunca devam edecek. Gün içerisinde ise öğle ve ikindi namazlarına müteakiben mukabele okuyoruz. Ayrıca yine burada hat derslerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
“TARİHİ MEKÂNLARDA YAPILAN İBADETLER MÜSTESNADIR”
Burada hatimle teravih namazı kıldıran Abdulhakim Arvasi Eğitim Merkezi Görevlisi Hafız Vehbi Özkar da, “Hatimle teravih namazının olduğu camiler özel camilerdir. Dolayısıyla cemaati de bu anlamda bilinçlidir. Tarihi mekanlarda yapılan ibadetler ve kılınan namazların müstesna bir yeri vardır. Bu anlamda bu sene tarihiyle bilinen bu camimizde icra ettiğimiz hatimle teravih namazı, cemaatimizin de ilgisiyle benim için tatlı bir görev oldu. Tekrar Ramazanı şerifin milletimize, tüm İslam alemine hayırlar ve güzellikler getirmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Buraya ailece geldiklerini söyleyen Reyyan Doğan ise, “İpekyolu ilçesinde oturuyoruz. Ailemle birlikte teravih namazı için buraya geliyoruz. Hatimle teravih namazı kılmayı çok seviyorum. Ben 8 rekât kılıyorum, ailem hepsini kılıyor. Burada yorulmama rağmen çok keyif alıyorum. Bu caminin normal camilere göre bir üstünlüğü var. İnsan buraya geldiğinde kendini Osmanlı dönemine dönmüş hissediyor” ifadelerini kullandı.
Tarihi mekânlarda yapılan ibadetlerin insana kutsal mekânlardaki tadı verdiğini ifade eden bazı vatandaşlar da, “Maneviyatı yüksek bir camimizde ikinci teravihimizi eda ettik. Böyle bir camimizde namaz kılmak bambaşka bir haz veriyor. Burada namaz kılınca insan bazen kendini haremde, Mekke-i Mükerreme’de hissediyor, oradaki atmosferi insan iliklerine kadar hissediyor” ifadelerini kullandı.