Memurlar Konfederasyonu Sendikası’na (Memur-Sen) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamu kurumlarının çoğunda ciddi temizliklere gidildiğini hatırlatarak, sağlık alanında da gerek FETÖ gerekse diğer terör örgütlerine yönelik ciddi bir temizlik yapılması gerektiğini söyledi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bilgin, yaşanan darbe teşebbüsü sonrasında sağlıkta bir temizlik beklentisi olduğunu belirterek, “Şuana kadar sadece 2 kişinin görevden alındığı bilgisi var. Hükümet hem Fethullahçı Terör Örgütüne hem de diğer örgütlerle bağlantısı olan sağlık çalışanlarına yönelik özellikle bu bölgede ciddi bir çaba sarf etmelidir. Bunun için de ciddi bir temizliğe gitmelidir” dedi.
Van’da sağlık alanında yaşanan sıkıntılara da değinen Bilgin, “6-8 ekim olayları sonrasında ilimizde sağlık alanında ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Sağlık çalışanlarında ciddi anlamda bir göç yaşanıyor. Hatta bu bölgede yaşayan sağlıkçılarımız bile bir şekilde batı illerine tayin istemeye başladılar. Özellikle de bölgede yaşanan sıkıntılar ve sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olayları da bunu tetikledi. Bunun üzerine yaşanan darbe girişimi sonrası FETÖ ve diğer örgütlerle bağlantılı olan sağlıkçıların da mutlaka bir temizliğe tabi tutulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Sağlık göçünün önüne geçilebilir mi?”
Bölgede hizmet yürüten sağlık çalışanlarını uzun süre burada tutma adına 4924 sayılı kanuna tabi tutulmaları gerektiğinin altını çizen Bilgin, “Bu isteğe bağlı hale getirilebilir. Bu durumda 657 ve ya 4B ile atama yapılsa bile bu açığı kapatma gibi bir şansınız yok. Çünkü gelen sağlık çalışanının tayin isteme ya da bir şekilde gitme yolunu arıyor onun için bölgemizde görev yapan sağlık çalışanlarına mutlaka pozitif anlamda bir ayırımcılık yapması gerekir. Dolayısıyla buralar sağlıkçılar açısından cazibe merkezi haline getirilmelidir” dedi.
“Hükümet sağlık alanında devrim yaptı”
Türkiye’nin ilk akıllı hastanesinin Van’da yapıldığını hatırlatan Hikmet Bilgin, “Bu hastanenin doldurulması gerekiyor. Siz hastanede çalışacak personeli istihdam edemezseniz cihazlar son model de olsa bunun bir ehemmiyeti yoktur. Hükümet gerçekten de sağlık alanında bir devrim yaptı. Bunu devam ettirme adına ciddi çaba harcanmalı, Akıllı hastanemizde hala açılamayan servislerimiz var cihazlar mevcut yer mevcut ancak çalışan personel olmadığından dolayı hizmet veremeyen servislerimiz mevcuttur” diye konuştu.