Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde yeni açılan ve bölgede tek olan Tıbbi Genetik Polikliniği hizmete başladı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ayşegül Özcan, bölgedeki yüksek doğum oranları ve akraba evliliklerinin fazla olmasının genetik hastalıkları tetiklediğini söyledi. Tıbbi genetik çalışmalarının hem klinik ayağı hem de laboratuvar ayağı olduğunu ifade eden Dr. Ayşegül Özcan, “Poliklinikte şu an için yaptığımız çalışma; hastalarımıza genetik danışmanlık hizmeti vermek, genetik hastalıkların tanı, tedavi yöntemleri ve tekrarlama riskleri hakkında hem hastayı hem de aile bireylerini bilgilendirmek. Bizim baktığımız hasta grubunu temel olarak doğum öncesi tanı yaptırmak isteyenler, ailevi kanser öyküsü olan bireyler, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler, tekrarlayan gebelik kaybı olanlar, anomalili çocukları olan aileler ve akraba evliliği yapacak çiftler oluşturuyor. Hastaları poliklinikte değerlendirdikten sonra burada laboratuvarımız henüz olmadığı için hasta örneklerini dış merkeze gönderiyoruz. Yapılan genetik testler hem hastalığın tanısını koymamızı sağlıyor hem de hastalığın tedavisi ve gidişatı hakkında bize bilgi veriyor” dedi.
“BİZİM İSTEĞİMİZ GENETİK HASTALIK TANI MERKEZİ AÇMAK”
Hastanede tıbbi genetik testlerini yapacakları laboratuvar olmadığını ve dış hizmet alımı yapıldığını ifade eden Dr. Özcan, “Bizim isteğimiz burada bir Genetik Hastalık Tanı Merkezi açmak. Çünkü hem Van’da hem de çevre illerde böyle bir laboratuvar maalesef yok. Hastaların yönlendirilmesi dış merkezlere yapılıyor. Bu hizmeti Van’da yapabilmek hem Van’daki hem de çevre illerdeki vatandaşlarımıza büyük yarar sağlayacaktır. Umarım yakın zamanda üniversitemizde laboratuvarımız açılmış olur. Bu konuda gerek rektörümüz gerek dekanımız gerekse de başhekimimiz oldukça destek vermekte. Laboratuvar kurabilirsek hiçbir hastamızı dışarıya sevk etmeden tanı ve tedavilerini burada yapabiliyor olacağız” ifadelerini kullandı.
“BÖLGEMİZDE AKRABA EVLİLİKLERİ OLDUKÇA FAZLA”
Tıbbi genetik uzmanlığının koruyucu hekimliği de kapsadığını aktaran Dr. Ayşegül Özcan, bölgede akraba evliliklerinin çok fazla olduğuna dikkat çekerek, ailelerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarını hedeflediklerini kaydetti.
Tıbbi genetik laboratuvar kurulumunun oldukça maliyetli olduğunu aktaran YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Cengiz Demir, daha önce dış hizmet alımıyla yürüttükleri laboratuvar hizmetini Van’da gerçekleştirebilmenin sevindirici bir gelişme olacağını belirterek, “Biliyorsunuz genetik testler oldukça uğraş gerektiren, bilgi birikim isteyen ve deneyim gerektiren bir alandır. Bundan dolayı da doktor hanım gelmeden önce bizler bu bölgede bu testleri hastanemizde yapamıyorduk. Laboratuvar kurulumu gerçekleşirse bu testleri burada yapabiliyor olacağız. Doktor hanımın gelmesiyle birlikte poliklinik hizmetini başlatmış olduk. Kendisine teşekkür ediyoruz. Oldukça çalışma azmi olan bir hocamız, inşallah burada hayırlı hizmetlere imza atacaktır. Bizler de başhekimlik olarak elimizden gelen desteği kendisine sunacağız” diye konuştu.