Van’da sporcu kimliğiyle bilinen 72 yaşındaki sobacı Nihat Atacan, son günlerde yaptığı düdüklü semaver icadıyla büyük ilgi görüyor.
Sobacılar Çarşısı’nda 50 yıldır açtığı dükkânda sac soba üreten ve aynı zamanda futbolla uğraşan 72 yaşındaki Atacan, yarım asırlık mesleğinde birçok yeniliğe imza attığını belirterek, son olarak da düdüklü semaver ürettiğini söyledi. Vatandaşların yeni icadına yoğun ilgi gösterdiğini ve kısa sürede çok sayıda düdüklü semaver siparişi aldığını ifade eden Atacan, “Bu düdüklü semaveri kısa süre önce üretmeye başladık. Bunun hikayesi 30-40 sene evvel Van’da bağların ve bahçelerin olduğu evler vardı. Herkes bu bahçelerde semaverini kurarak kaynattığı çayı içerdi. O dönemlerde de bu tarz semaverler vardı. Tabi zamanla bağlar ve bahçeli evler yok olunca, bu semaverler de tarih oldu. Ben de o dönemden esinlenerek bu düdüklü semaveri ürettim. Bayağı sattık ve çok sayıda sipariş aldık. Bunu da numune olarak burada bulunduruyoruz. Onun dışında sobalı ve etekli semaverler üretiyoruz” dedi.
“50 yıldır aynı yerde onlarca usta yetiştirdi”
Meslek hayatı boyuca iki oğlu başta olmak üzere onlarca usta yetiştirdiğini ifade eden Atacan, “72 yaşındayım, yaklaşık olarak 50 senedir bu dükkânda hizmet veriyorum. Burada soba, mangal ve semaver başta olmak üzere tüm piknik malzemelerini üreterek halkımıza hizmet ediyoruz. Bu süre zarfında iki oğlum başta olmak üzere onlarca usta yetiştirdim” şeklinde konuştu.
Düdüklü semaveri diğer semaverlerden ayıran en büyük özelliğinin ise üzerinde bulunan ve metallerden oluşan mekanizma olduğunu anlatan Atacan, bu mekanizma sayesinde semaverde bulunan suyun kaynama seviyesine gelmesiyle oluşan buharın semaverin ötmesini sağladığını da sözlerine ekledi.