Van’da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları (STK), Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kolları sıvadı.
Uluslararası ve yerel anlamda kurban organizasyonu yapan İHH İnsani Yardım Vakfı ve Van Rahmet Eli Gıda Bankası ve Muhtaçlarla Dayanışma Derneği, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı hazırlıklarına başladı. Bu yıl dünya geneli 89 ülkede kurban çalışması yapacaklarını belirten Van İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İshak Seyitoğlu, “İHH 1993 yılından bu yana dünyanın her tarafından kurban organizasyonu yapmaktadır. İnşallah bu sene de çalışmalarımızı Türkiye ile birlikte 89 ülkede gerçekleştireceğiz. Öncelikle kurban ne demektir? Bunu anlamamız gerekir. Kurban, kelime olarak yakınlaşma demektir. Hz. İbrahim ile başlayan bu süreci Allah’a yakınlaşma olarak biliyoruz. Onun için bizler de kurban etlerini muhtaçlara ulaştırmak istiyoruz. Dolayısıyla bizler her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda da 89 ülkedeki muhtaç vatandaşlarımıza bu kurbanlarımızı ulaştıracağız” dedi.
“89 ülkede kurban çalışması yapacağız”
Kurban kesim bedelini her yerde aynı tuttuklarını ve 550 TL olarak belirlediklerini aktaran Seyitoğlu, “Bu bağışlar internet aracılığıyla olabileceği gibi vakıf merkezlerimize gelerek de yapılabilir. Tabi vekâletle de kurban kesimi yapıyoruz. Daha sonra hayırsever vatandaşlarımızın telefon ya da maillerine bilgilendirme mesajı veriyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde kurban kesimi yapılacak, Van’da da kurban kesim çalışmamız var. Bizlerde aynı gün içinde inşallah kurban etlerini bölgemizdeki vatandaşlarımıza ulaştırmayı hedefliyoruz. Sizlerin de desteğiyle Suriye, Etiyopya, Sudan, Somali, Arakan, Patani, Gazze, Morro, Bangladeş, Afganistan ve Keşmir olmak üzere 89 ülkede çalışma yapacağız” ifadelerini kullandı.
Yerel anlamda kurban çalışması yaptıklarını belirten Van Rahmet Eli Gıda Bankası Başkanı Sabri Yıldırım ise, “Bizler de dernek olarak Kurban Bayramı’na sayılı günler kala çalışmalarımızı başlattık. Yaklaşık 10 yıldır ilimizde kurban organizasyonu yapıyoruz. Yerimiz ve fiyatlarımızı belirledik. Bu anlamda fiyat araştırması yapmak suretiyle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Geçmiş yıllara bakıldığında her yıl artan bir çalışmamız var. Geçen sene 50 civarında küçükbaş ile 15 tane büyükbaş hayvan kesmiştik. Ortalama bin 800 civarında muhtaç ailemize et dağıtımı yaptık. Bu yıl da aynı şekilde kesim çalışmasının ardından aynı gün ilimizde ekiplerimiz kurban etlerini muhtaç ailelerimize ulaştırmaktadır” diye konuştu.
Avrupa Yetim Der aracılığıyla uluslararası anlamda da kurban kesim çalışması yaptıklarını anımsatan Yıldırım, “Avrupa Yetim Der bu sene nasip olursa Türkiye, Filistin, Asya ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinde çalışma yapacaktır. Bu anlamda fiyatlar belirlenmiştir. Hayırsever vatandaşlarımızdan kurbanlarını muhtaç ve mağdur ailelerle paylaşmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.