Van merkez Tuşba Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü ile Esenyurt Belediyesi, Tuşba’da belirlenen yardıma muhtaç aileler için yardım programı düzenlendi.
Tuşba Belediyesi Muhtarlıklar İşleri Müdürlüğünce daha önce Tuşba ilçe sınırlarında tespit edilen ailelere, Tuşba Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi tarafından maddi yardımda bulunuldu. Yardımların hak sahiplerine verilmesi için düzenlenen programa Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Esenyurt Belediyesi ile Tuşba Belediyesi meclis üyeleri, Esenyurt Belediyesi Başkan danışmanları, Tuşba Belediyesi birim müdürleri ve yardım için belirlenen Tuşbalı aileler katıldı.
Düzenlenen yemekli programda yardıma muhtaç 200 aileye maddi yardımda bulunuldu. Programın açılış konuşmasını yapan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, ihtiyaç sahibi aileleri ziyaret ederek maddi, manevi yardımda bulunmaya çalıştıklarını ifade ederek, ’’Bizler Van’da Tuşba Belediyesi olarak halkımızın sesi, insanlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda 40 yıldır gecikmiş belediyecilik hizmetlerimizi yapmaktayız. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyecilik anlamında hepimizin piri olması ve çok değerli Esenyurt’u, Esenyurt yapan İstanbul’da AK Belediyeciliği gösteren Esenyurt Belediye Başkanımız Sayın Necmi Kadıoğlu abimiz, bizlere güzel örnekler teşkil etmekteler. Bizde onların izinde AK Belediyeciliği Van’ımızda ve ülkemize gösteriyoruz. Necmi Kadıoğlu Başkanımız ve ekibini Van’da, hem Tuşba Belediyesi olarak hem de Gevaş Belediyesi olarak ağırlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Yerel yöneticiler olarak alt yapıyı ve üst yapıyı yaptıklarını, bunlar kendilerinin asli görevleri olduğunu ifade eden Başkan Özgökçe, “Ancak şuan da bu güzel salonda belediyeciliği, aslında tam da kendisi olan insanlarımızın gönlüne dokunmak ve her defasında insanlarımızla aynı ortamları ve aynı heyecanları paylaşmak, aynı kazandan, aynı tastan yemek yiyebilmek için birlikteyiz. Özellikle çok kıymetli başkanımızın burada bulunmasından çok çok memnun ve bahtiyarız. Bizleri kırmayıp davetimize icabet edip buraya kadar gelen başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bizler, burada hizmetlerimizi yaparken ilk etapta gönülleri kazanacağız. Sizlerle birlikte memlekete hizmet edeceğiz. Sizlerin talepleri doğrultusunda neye ihtiyaç varsa biz Tuşba Belediyesi olarak bir bir yerine getireceğiz. Bakınız! Tuşba ilçemiz çok kıymetli bir bölgede ve konumda. Bin 700 metrede bir deniz ve bu denizin üzerinde mükemmel gün batımı. Akabinde cennet memleketimizin, cennet ülkemizin kadrini ve kıymetini bileceğiz. Yanı başımızda Suriye’yi Lübnan’ı Irak’ı gördük. Hakikaten ümmet şuan kan ağlıyor ama başta bu cennet memleketimizin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sayın Başbakanımız Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, bu memleket için, bu ülke için büyük bir nimet. İnşallah, hep birlikte onların kıymetini, kadrini bileceğiz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmasaydı Türkiye şuan Suriye gibiydi. Suriye’deki insanlar yine Van’a geldiler, ülkemize geldiler ve bizlerde bu güzel insanlara kucağımızı açtık. 3 milyona aşkın Suriyeli şuanda Türkiye’de ama Allah muhafaza Türkiye’de böyle bir şey olursa bizlerin gideceği hiçbir yer yok. Orada şuanda binlerce insan öldü, binlercesi kayboldu ve şu anda nerede oldukları belli değil. Onların evleri, yuvaları; hayalleri hepsi yerle bir oldu ama bizler inanıyoruz ki şuanda dünyaya liderlik yapabilecek konumda olan cennet ülkemizin belediye başkanlıklarını yapıyoruz. Bizler bugüne kadarda kanunlar ve yasalar çerçevesinden ne gerekiyorsa onu yaptık. Kar yağdı aynı gün temizledik. Yollarınız olsun, asfaltlarınız olsun; aileleriniz olsun, çocuklarınız olsun ne gerekiyorsa yaptık ve daima da yapacağız. Bizler inanıyoruz ki burada veya başka yerde ülkemize, vatandaşlarımıza hizmet için yanıp tutuşan çok kıymetli büyüklerimiz var. Burada bu konuda ümit varız. Allah’ın izniyle Türkiye yakın zamanda dünya lideri olacak, halkımız da bu güzel toplumda Allah’ın izniyle en güzel hizmetleri görecek ve bizler bu hizmetleri gösterebilmek için Rabbim İnşallah, bizlere fırsat ve imkân verir” şeklinde konuştu.
Projeler nezdinde imkânları ve fırsatları kovalayıp araştırdıklarını ifade eden Başkan Özgökçe, “Tuşba Belediyesi sıfırdan kuruldu. Sıfırdan yeni kurulan bir belediye olmamıza rağmen 40 yıllık belediyelerin yapmış olduğu hizmetleri yapıyoruz. Parklar olsun, oyun grupları, oyun salonları olsun ama hakikaten bu çalışmalar bir noktadan sonra yetmiyor. Bizlerin buradaki eksiği 40 yıldır kimsenin el atmadığı, kimsenin bir iş yapmadığı, önemsemediği bu topraklarda açıkları kapatmak için gece gündüz çalışıyor olmamız. Bizler, Tuşba’da mesai sistemini değiştirdik. Sekiz beş mesaisi yerine beş sekiz dedik. Bazı birimlerimiz 7/24 hizmetinizdedir. Sabah namazından itibaren tüm personellerimiz ile birlikte kalkıp çalışıyoruz. Çünkü bizlerin yapacak işi var ve bizde İnşallah, sizlerin hizmetkârlığını yapacağız. Ben bu güzel gecede aramızda olan İstanbullardan aramıza kadar gelen Sayın Esenyurt Belediye Başkanımız Necmi Kadıoğlu beyefendiye, Belediye Başkan yardımcılarına meclis üyelerine ve ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Burada olmalarından dolayı şeref duyuyorum’’ ifadelerini kullandı.
Başkan Özgökçe’nin konuşmasının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ise; ’’Öncelikle burada hazır bulunan tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ederim. Çok harika bir programın içerisindeyiz. Böyle bir yerde olmaktan gurur duyuyorum. Bu programda bulunmamıza vesile olan Tuşba Belediye Başkanımız Doç. Dr. Fevzi Özgökçe beyefendiye huzurunuzda çok teşekkür ederim. Bu yardım programına bizi ortak etikleri için çok minnettarım. Ben buradaki haziruna çok önemli bir şey söylemek istiyorum. Okullarımız da İngilizce eğitim veriliyor, Almanca eğitim veriliyor, Fransızca eğitim veriliyor ama bu ülkenin yüzde 25’nin Kürtçe konuştuğu bir ülkede Kürtçe bir eğitim verilmiyor, yasak! Kürtçe öğretilmedi. Bize Kürtçe keşke öğretilseydi de bize İngilizce öğretilmeseydi. Ben burada bu konuşmalarımı çok rahat İngilizce yapabiliyorum ama Kürtçe yapamıyorum. Neden Kürtçe konuşamıyorum sebebi de şu: Bu ülkeyi kuranlar Müslüman ümmetini yasaklar bombardımanına tuttular, dediler ki: Bu Kürtler, bu Müslümanlar burada ki Araplar; burada ki etnik gruplar bunlar Müslüman’dırlar bunlar Peygamber Ümmetidirler. Bunlar birbirlerinden kolay kolay ayrılmazlar. Bunların ilk önce dinlerini ellerinden bir alalım, dediler ki: Din dersi okullarda yasak ama İngilizce mecburi dediler ki: Kur-an okunuyor. Osmanlı mekteplerinde Kur-an yasak! Ama İngilizce mecburi, e Kur-an’ı yasaklarsan, din dersini yasaklarsan, peki, ümmet ne yapacak. Öğrenmeyince bugün sıkıntılar başımıza bir bir geliyor. Bu gölgelerde meşhur bir ada var Akdamar Ada’sı ben buraya gittim. Ben orada dua ettim dedim ki: İnşallah, ya Rabbim! Buralar mescit olur, hemen arkadaşlarım bana deme deme duyarlar, dediler e duysunlar. Buraya kadar Ruslar ve Ermeniler geldiler, buradan tıpış tıpış giderken zayiat verdiler. Ermenileri kestiniz diye yaygara yaptılar onlar bizim namusumuza el attılar. Bizim geçmişimizi anlatan, bize okullarda öğretilen tarih kitaplarının yazarı Emin Oktay Ermeni’dir. Ermenilerin yazdığı kitaplardan ben ne öğreneceğim. O ne diyorsa he diyeceğim doğru veya yanlış. Onun için biz birbirimizi tam öğrenememişiz, tanımamışız. Bu ülkede Peygamberin ümmetim dediği bu topraklarda yeniden diriliş mücadelesi veriyoruz. Zamanında buralardan bizler atmak isteyenler bugün tekrar sahnede. Bizim evlatlarımızı, geleceğimizi düşünmemiz lazım uyanmamız lazım. Müslümanların bu düşmanlarımızın oyunlarına kanmaması lazım, bizim birliğimize beraberliğimize Peygamber ümmeti düşüncesine sarılmamız lazım’’ şeklinde konuştu. Yardımların dağıtılmasının ardından ailelerle sohbet edilerek sıkıntıları giderilmek için not aldındı.
Yemek yenilmesinin ardından program son buldu.