Van’ın Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin ilçe sınırları içerisinde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile çok katlı binalarda asansör denetimi aralıksız olarak devam ediyor.
Tuşba Belediyesi, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Muayene ve Gözetim Merkezi ile ilçe sınırları içerisinde yer alan apartman ve site asansörlerin bakım ve kontrolünü yapacak ‘Asansör ve Muayene İşbirliği Protokolü’nü 2014 Eylül ayında imzalayarak, yaşanan asansör kazalarını sıfıra indirilmesini amaçlıyor. Özellikle son günlerde yaşanan asansör kazalarının benzerinin Tuşba ilçesi sınırları içerisinde yaşanmaması için şimdiden tedbir alan Tuşba Belediyesi, imzaladığı protokolle insana yönelik güvenlik gerektiren bir iş yapıldığının bilinciyle bakım ve onarım işini TSE uzmanlarına yaptırıyor. İnsanlarının can güvenliği bina içerisindeki asansörlerden başladığını hatırlatan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, asansör güvenliğinin önemli bir konu olduğunu, bakım ve kontrolünün de titizlikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Özgökçe, “Bu noktadan bakınca TSE tarafından Türkak onaylı A Tipi akreditasyon işlemin yapılması güven vermektedir. Bundan böyle bölgemizdeki asansör bakım ve kontrolü TSE tarafından yapılacaktır" dedi.
Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü denetiminde Tuşba ilçesinde TSE tarafından yapılan kontrollerde kırmızı etiketle işaretlenen ve eksikleri giderilmeyen asansörler kullanıma kapatılıyor. Tuşba Belediyesi ve TSE tarafından yapılan kontroller sonrasında 276 adet asansöre etiketleme ve asansör kimlik numarası verildi. Tuşba Belediyesi sınırları içerisinde 82 adet yeşil etiket (uygun), 57 adet mavi etiket (hafif kusurlu), 4 adet sarı etiket (kusurlu), 133 adet kırmızı etiket (güvensiz) asansör olduğu tespit edilip etiketleme işlemleri alanında uzman personel ve zabıta ekipleri tarafından tespit edildi. Yapılan asansör denetimlerinde Tuşba Belediyesi ve TSE tarafından düzenli şekilde sıkı bir takip sonucunda tespit edilip gerekli müdahaleler ve yasal işlemler yapılmaya devam ediyor. Tuşba Belediyesi’nin vatandaşın güvenliği ve sağlığı için yapmış olduğu denetimler neticesinde eskiye oranla Tuşba ilçe sınırları içerisinde uygunluk oranı artmış ve birçok asansörün eksikleri tamamlanarak kırmızı iken mavi ve yeşil etiketlere dönüştürüldüğü belirtildi.
Yapılan denetimler kapsamında 50 adet asansör Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen süre zarfında kullanıma uygun hale getirilmedikleri için mühürlendiği ve kullanım dışı bırakıldığı kaydedildi. Eksikleri giderilen asansörler yeniden hizmete açılmaları için gerekli yasal işlemleri yaparak uyarılarda bulunduğu ve bu doğrultuda bina ve kurum yöneticilerinin asansör denetimlerinde gerekli hassasiyeti göstermeleri ve muayenesi yapılmayan asansörlerin yaptırılmaları için TSE standartlarına uygun bir şekilde yapmaları ve Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne gerekli başvuruları yapmaları için uyarılarda bulunuldu.
Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Esma Gölgül Özdemir de, “Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün ilçemizde TSE standartlarını baz alan denetimlerde kırmızı etiketle işaretlenen ve eksikleri giderilmeyen asansörleri halkımızın can güvenliğini korumak amacıyla birer birer denetleyerek kullanıma uygun olmayan ve risk arz eden asansörleri kullanıma kapattık. Günümüz insanları asansör kullanımına çok alıştığı, hatta bir kat dahi inerken veya çıkarken asansör kullanan bir devirde yaşıyoruz. Bakım ve onarım çalışmalarının da zamanında yapılması çok büyük bir önem teşkil ediyor. Bunun için vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla belediyemiz bu konuda alanında uzman personelleriyle önlemlerini almıştır. Etiketleme sistemleri ile asansör güvenlikleri hakkında vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Daha iyi ve daha güvenli bir süreç için bu denetimlerin çok büyük bir önem teşkil ettiğinin bilinmesi gerekmektedir. Bizler Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve TSE Van temsilciliği olarak bu konuda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.