Van’ın Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, çevre ve insan sağlığının korunmasına yönelik anlamlı bir çalışmayı hayata geçirdi.
Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Oto Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmada çevre ve insan sağlığının korunmasına yönelik Tuşba ilçe sınırlarında bulunan ve çevre kirliliğine yol açan ömrünü tamamlamış araç lastiklerini geri dönüşüme kazandırılıyor. Tuşba Belediyesi 25/11/2006 tarih ve 26357 sayılı Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin (ÖTL) Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda insan sağlığı ve çevre sağlığını korumak amacı ile ömrünü tamamlamış lastikleri alanlardan toplayarak geri dönüşüme kazandırmakta, bu vesileyle ömrünü tamamlamış lastiklerin çevreye verdiği zararlar ve kötü görüntü önlenmektedir. Aynı zamanda insan sağlığını tehdit eden haşere, sivrisinek ve diğer zararlı canlıların da üreme ve yayılma alanlarından birini de bu şekilde önlemeyi hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında toplanan ömrünü tamamlamış araç lastikleri, uygun araçlarla geri dönüşüm merkezlerine taşınıyor.
Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, “Ekosistemde nasıl çözüneceğini hesap etmeden yapılan üretimler sonucu mavi dünyamız neredeyse bir çöplüğe dönüşme tehlikesi altındadır. İnsanların oluşturduğu atıklar maalesef havayı, toprağı ve suyu büyük çapta kirletmektedir. Doğaya atılan atıklar toprağı kirletmekte ve toprağın verimliliğini düşürmektedir. Suya atılan atıklar ise bir gen havuzcuğu olan sulak alanları kirletmekte ve canlıların yaşam alanlarını tabiri caiz ise zehirlemektedir. Çevreye daha çok zarar verilmesini önlemek için başta araç Lastikleri, cam, kağıt, plastik ve gıda atıklarının ayrı ayrı geri dönüşüm alanlarına bırakılması çok önemlidir. Endüstriyel atıklar, doğayı ve çevreyi en çok kirleten atıklardır. Strafor malzemesi 2 milyon yıl, cam atıkları 4 bin yıl, plastik atıklar bin yıl, sentetik ürünler bin yıl, plastik torbalar bin yıl, plastik tabaklar 500 yıl, pet şişeler 400 yıl gibi bir sürede doğada çözülmektedir. Bundan dolayı çevremizi temiz tutmak için herkes geri dönüştürülecek atıklarını rastgele doğaya değil mutlaka 4446011’i arayarak geri dönüşümü sağlamada bize yardımcı olmaları gerekmektedir. Yaptığımız bu çalışmalarda öncelikli koşulumuz çevre ve insan sağlığını korumaktır. Bunun için gerekli çalışmalarımızı titizlikle yürütmekteyiz. Bu bağlamda ömrünü tamamlamış araç lastiklerinin çevreye verdiği kirlilik ve zararlarından arındırmak, ayrıca sahadaki lastik içlerinde ve çevresinde oluşan haşere ve sivrisineklerden kurtarmak daha yaşanabilir bir çevreye katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu anlamda sahada bize yardımcı olan gerek Oto Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanlığı ve Tuşba Belediyesi eabıta ekiplerine ve duyarlı Tuşbalılara çok teşekkür ediyorum. İnşallah çalışmalarımız Tuşba’mız için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
“HANGİ LASTİKLER ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKTİR?”
Ömrünü tamamlamış lastikler hakkında açıklamalarda bulunan Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek, “Lastikler araç altından söküldükten sonra kullanılmış lastik ya da ömrünü tamamlamış lastik olurlar. Lastiklerin diş derinliği belirli bir milimetreye düştüğü zaman lastiklerin araç altında kullanımı tehlikelidir. Bu tehlikelerin yanı sıra kullanılmayan lastiklerin çevreye atılması çok zararlıdır. Bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
“ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN ÇEVREYE ZARARLARI NELERDİR?”
Konuşmalarında önemli noktalara değinen Akyürek, “Vatandaşlarımızın bu konuya çok dikkat etmesi gerekir. Lastiklerin yakılmasıyla hava kirliliği oluşur ve insan sağlığı olumsuz bir şekilde etkilenir. Ayrıca toprak üzerinde düzensiz bir şekilde depolanan ömrünü tamamlamış lastiklerin çevreye verdiği zararlar; toprak kirliliği, yüzey ve yeraltı suyu kirliliği, görüntü kirliliği şeklindedir. Ömrünü tamamlamış lastiklerden geri kazanımı da mümkündür. Bu lastikleri parçalayarak madde geri kazanımı yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans alınması gerekmektedir. Ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanımı ile çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılabilmekte, elektrik enerjisi üretiminde alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmakta, parklarda kauçuk malzeme olarak kullanılabilmekte, halı saha zemini yapımı gibi birçok alanda kullanılarak hem ham madde tasarrufu sağlanmakta hem de ülke ekonomisine katkı sunmaktadır” ifadelerini kullandı.