EMMİT ve Travel Turkey fuarlarından sonra Türkiye’nin üçüncü büyük fuarı olma özelliği taşıyan Van Turizm ve Seyahat Fuarı, Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilere kapılarını açtı.
Bu yıl 7. kez düzenlenen fuara Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB), Van Valiliği, Van Büyük Şehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odasının destekleri ile organize ediliyor. Ayrıca 92 firmanın stant açtığı fuarda İran’dan da 10 firma katılım gösterdi. Fuarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın, Van’ın bölgenin turizminde önemli katkısı olduğunu belirterek, “Bizde bakanlık bu yıl 7.’si düzenlenen fuarı destekliyoruz. Bu fuar bölgemizdeki tek turizm fuardır. Bakanlık olarak özellikle bu zor ve önemli dönemde alternatif pazarlara yöneliyoruz. Bu anlamda bu tür fuarlar İran ve diğer Arap ülkelerindeki turizm potansiyelini tanıtma anlamında bize bir fırsat sunuyor. Ülkemizde ciddi sıkıntılar var. Geçtiğimiz aylar darbe girişimi oldu. Bu alanda bunları yenmemiz lazım. Turizm fuarları bize bu fırsatları sunuyor. Ülkemiz son 10 yılda turizmde ciddi bir ivme kazandı. Ciddi bir başarı yakaladık. Bu sene turizm anlamında zor bir yıl yaşıyoruz. 2017’de bakanlığımızın etkin ve sağlam sektör altyapısı ile birlikte bu zorlu dönemi aşacağımıza inanıyorum” dedi
“40 ülkede 45 müşavirliğimiz çalışma yapıyor”
Bakanlık bünyesinde 40 ülkede 45 müşavirliğin görev yaptığını anlatan Dr. Cengiz Aydın, şunları kaydetti. “Van’da da bir müşavirliğimiz var. O müşavirliğin yardımıyla her tarafta fuarlara katılıyoruz. Basın ağırlamaları yapıyoruz. Tanıtım çalışmaları yapıyoruz yakın zamanda İran’da fuarımız var bakanlık olarak onunda tanıtımını yapacağız. Özellikle Van turizm fuarıyla oradaki turizm sektörü temsilcisini buraya çekme imkanı bulduk. Buradaki sektörün paydaşlarıyla ortak çalışma yapacaklar. Dolaysıyla karşılıklı yoğun turizm akışı olacak. Aynı zamanda Türki cumhuriyetlerde burası için önemli turizm akım potansiyeli destinasyonu olarak görüyoruz. Bu anlamda da bakanlık olarak ilimizle birlikte çalışmalar yapıyoruz.
“92 firmamız stant açtı 10 firma İran’dan katılıyor”
Basın mensuplarına fuara gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı olan Süleyman Güler, “Bugün 7. turizm ve seyahat fuarımızı açtık. Gördüğünüz gibi çok renkli ve çok güzel fuar başlangıcı yaptık. Bu özellikle geçtiğimiz süreçte bu tür fuarlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bunun insanlara hem moral verdiğini hem de turizm anlamında katkı sağladığını biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunlara daha da büyüterek ve uluslar arası arenaya taşıyarak büyük fuar yapmak niyetindeyiz. Şuanda içeride 92 tane firmamız var. Türkiye’nin birçok ilinde 20 tane kültür müdürlüğü ve turizm acentesi ve yöresel ürünleri sergilemektedir. İran’dan yaklaşık 10 tane firmamız var özellikle sağlık turizminde de İran’ın büyük bir katkısı var. Hedefimiz 4 gün boyunca bölgedeki turizm bileşenlerini bir araya getirip hem bölgenin güzelliklerini anlatmak hem de turizm bileşenlerinin kendi aralarındaki işbirliğini ve İran’a yönelik potansiyelin daha değerlendirmesi için çalışmalar yapacağız” dedi.
“Her şeye rağmen hayat devam ediyor”
Bölgede yaşanan sorunlara rağmen böyle bir fuarın Van yapılmasının önemine de değinen Güler, “Bu tür süreçlerde böyle büyük organizasyonlara imza atma gerçekten çok büyük bir meşakkat istiyor. Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor, ilimiz büyük ve stratejik bir şehir. Tarihi doğası ve ticareti ve bulunduğu stratejik konumuyla Ortadoğu ve Avrupa’nın birleşme noktasıdır. Türkiye doğunun en batısında ve batının en doğusundaki tek çıkış noktasıdır Van aynı zamanda hem hava yolu hem de kara yoluyla Ortadoğu’ya bağlanabilen ender yerlerden biridir. Süreç sıkıntılıdır. Ama hayat devam ediyor. Bundan sonra bu süreç inşallah daha iyiye gidecek ve güzel günler göreceğiz. Bizler şimdi sıkıntılara rağmen bunu yapıyoruz. İnşallah bu sıkıntılı süreci atlattıktan sonra çok daha güzel çok daha renkli işler yapacağız” dedi.
"Kültür Turizm Bakanlığından tam destek"
Fuarda Kültür ve Turizm Bakanlığının tam desteğini alarak katıldıklarını anlatan Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ ise, “Van Turizm ve Seyahat Fuarı her yıl yapmaya çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tam desteğini alarak 22 ilin katılımı ile 4 günlük Turizm ve Seyahat Fuarını düzenliyoruz. Amacımız Van’ımızı Türkiye’nin her bölgesinde tanıtabilmektir. Van’ımızın güvenilir bir il olduğunu, güvelik açısından herhangi bir probleminin olmadığını Van’ın turizm noktasında çok büyük destinasyon merkezi olduğunu, doğasıyla, kültürüyle görülmesi gereken bir il olduğunu kanıtlamak istiyoruz” diye konuştu.
Turizm ve seyahat fuarlarının illerin tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu altını çizen Aktuğ, “Önümüzdeki Turavel Turkey fuarına katılacağız. Van’ımızı en güzel şekilde İzmir’de temsil etmeyi düşünüyoruz. Bir sonraki İstanbul EMİTT fuarına gideceğiz. Bu fuarlar ilimizin tanıtımı açısından çok önemli fuarlardır. Van Turizm ve Seyahat Fuarı Türkiye’de 3. turizm fuarıdır. Bu fuarı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Halkımızın bu fuarı çok iyi kullanması lazım. Bende sizin aracılığınız ile Van halkını fuara davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Fuara Türkiye ve İran’da 92 firma 21 Kültür ve Turizm İl müdürlükleri kurum kuruluş, otel ve seyahat firmalarının temsilcilikleri katıldı.