Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu, başta mücbir sebep hali nedeni ile ötelenen vergiler olmak üzere Van’ın ekonomik sorunlarının çözümü konusunda Ankara’da görüşmelerde bulundu.
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yönetim kurulu başkan yardımcıları Faruk Biner, Yavuz Karaman, yönetim kurulu üyeleri Metin Abi ve Ömer İnanç ile iş adamı Yasin Ertürk’ün katılımıyla Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’yi makamında ziyaret etti. Ziyarette başta vergi terkini olmak üzere Kapıköy, sınır ticareti ve lojistik kent gibi konular ele alındı. Görüşmede Necdet Takva, ötelenen vergilerin 2011 yılından bu yana biriktiğini ve sonrasında oluşan ekonomik sorunlar nedeni ile esnaf ve tüccarın ekonomik darboğaza girdiğini, bu nedenle biriken vergi borçlarını ödeme konusunda mali güce sahip olmadıklarını ifade ederek, Çiftçi’den destek talebinde bulundu.
Özellikle bugünlerde toplanan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen vergi, prim, idari para cezalarının yeniden yapılandırılması çalışmalarına Van’ın vergi sorununun da eklenmesini ve çözüme kavuşturulması konusunda destek istendi.
Heyettin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, vergi terkini konusunda kendisinin de gerekli girişimlerde bulunduğunu ve konunun çözümü konusunda her türlü çabayı sarf ettiğini belirterek, çözüm konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Çiftçi; Kapıköy’ün arsa tesliminin yüklenici firmaya yapıldığını ve en kısa zamanda temel atma töreninin gerçekleştireceklerini ifade ederek, yakın bir zamanda Van’a geleceğini ve Esendere Sınır Kapısını da açacaklarını kaydetti. İş adamlarıyla birlikte İran seyahati düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Bakan Yardımcısı Çiftçi, Van’da lojistik kent kurulma çalışmalarının da yakında sonuçlanacağı müjdesini verdi.
Van TSO heyeti, ikinci görüşmesini de Kalkınma Eski Bakanı ve AK Parti Tanıtım ve Medya Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile yaptı. Görüşmede ilk sözü alan Van TSO Başkanı Necdet Takva; Cevdet Yılmaz’ın Bakanlık görevinde bulunduğu dönemlerde bölgenin ekonomik sorunları ile yakından ilgilendiklerini, dolayısı ile bölgede yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara hakim olduklarını ifade ederek, destek talebinde bulundu.
Cevdet Yılmaz ise, Van’ın ve bölgenin sorunlarını yakinen bildiğini, heyetin kendilerine ilettiği sorunları ilgili mercilerle görüşeceğini ifade ettiler.
Van TSO heyeti, daha sonra Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu ile görüşme sağlama imkânı buldu. Heyet görüşme öncesi Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelirler Genel Müdürü Adnan Ertük ve Gelirler Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Dilbay ile bir araya gelme fırsatı buldu. Görüşmede söz alan Van TSO Başkanı Necdet Takva; “Sayın Bakanın Van’ ın ötelenen vergi sorunu ile yakından ilgilendiklerini bunun için kendilerine müteşekkir olduklarını ifade ederek, “Sayın Bakanımızın destekleri ve olurları ile ilimiz iş dünyasının da sabırsızlıkla beklediği vergi terkini ve borçların yapılandırılması konusunun Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınmasını kendilerinde rica ediyoruz” dedi.
Takva, vergi borçları ile ilgili olarak faizlerin silinmesi ve kısa vadeli taksitlendirmenin beklentileri karşılayamayacağını belirterek, beklentilerinin biriken vergi borçlarının belli bir dönemin terkin edilmesini, kalan kısmının ise en az 72 ay olmak üzere yapılandırılmasını talep etti.
Van TSO heyetine teşekkür eden Maliye Bakanı Naci Ağbal da, Van’ın vergi sorununu bildiğini ve ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti.
Daha sonra Van TSO Başkanı Necdet Takva, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katılarak, Van’ın vergi terkini konusundaki beklentisini ve diğer ekonomik sorunları komisyon üyelerine anlatarak gerekli raporları da teslim etti. Takva; Van’ın vergi borcunun artık ötelenmeyerek çözüme kavuşturulmasını ve bir kısmının terkini, kalan kısmında en az 72 ay olmak üzere yapılandırılmasının hazırlanacak torba yasaya dahil edilmesini istedi.
Van TSO heyeti, son olarak Başbakan Başdanışmanlığına atanan Adnan İnanç’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva; Adnan İnanç’a yeni görevinin hayırlı olmasını dilerken, hemşerilerinin böylesine önemli bir göreve getirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Adnan İnanç’a Van’ın sorunları konusunda bilgi veren Necdet Takva, destek talebinde bulundu.
Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç ise, heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, kendisine verilen raporda belirlenen sorunlarla yakından ilgilenme sözü vererek, Van’ın ve bölgesinin sorunlarının çözümü konusunda hep birlikte hareket edeceklerini ifade ettiler.