Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Van Şube Başkanı Osman Ayşin, Van’da yaklaşık olarak 4 bin 700 civarında öğretmen açığı olduğunu ve bin 100 civarında öğretmenin ise FETÖ ve PKK soruşturmaları kapsamında açığa alındığını söyledi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ayşin, 2016-2017 eğitim öğretim yılının bazı sıkıntılarla başladığını kaydederek, özellikle önceki yıllarda başlayan ‘Fatih’ ve ‘Okul Sütü’ gibi projelerin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ayşin, “Bizler Eğitim Bir-Sen olarak genel merkezimin öncülüğünde şu haliyle eğitim öğretime başlanmasının hata olacağını, eğitim öğretimin bir ya da iki hafta süreyle ertelenmesi gerektiğini ifade etmiştik. Çünkü öğretmen açığı konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Sadece ilimizde 4 bin 700 civarında öğretmen açığımız var. Bunun yanında bin 100 civarında gerek FETÖ gerekse de PKK soruşturmaları kapsamında açığa alınan öğretmenler var. Bunlar şu anda görevlerinin başında olsalardı. Belki geri kalan açık sözleşmeli ve ek ders karşılığı öğretmenlerle doldurulabilirdi. Mülakatların başladığını biliyoruz. Önümüzdeki ayın 10’una kadar bu açığın kısmen de olsa kapatılmasını bekliyoruz. Tabi bu açık bunlarla ne derece kapatılır onu da bilemiyoruz. Özellikle açığa alınan öğretmenlerimiz noktasında sapla samanın birbirinden ayırmaları gerektiğine inanıyoruz” dedi.
“Suçsuz olan öğretmenlerin bir an önce görev başına dönmesi gerekir”
İllerde valilikler bünyesinde kurulan komisyonlar marifetiyle açığa alınan öğretmenlerle ilgili sürecin hızlandırılması gerektiğini aktaran Ayşin, “Suçsuz olan öğretmenlerimizin bir an önce görev başına dönmesi gerekir. Bu noktada at izi it izine karıştırılmamalı. Her iki soruşturmada da özellikle suçsuz olan öğretmenlerimiz varsa görevlerine iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Fatih Projesi tablet dağıtmaktan ibaret değildir”
Fatih Projesi’nin tablet dağıtmaktan ibaret olmadığını ve bundan sonra da atılacak adımların suratle atılması gerektiğini ifade eden Ayşin, şunları kaydetti:
“Fatih ve Anne Sütü gibi projeler devam ettirilmeli, çünkü bunlar hayati öneme sahiptir. Ancak bunlardan önce öğretmen açığının kapatılması gerekir. Çünkü öğretmen olmazsa projelerin uygulayıcısı olmaz, bu projeleri anlamsızlaştırmaktadır. Bizler bunların suratle devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Eğitim Bir-Sen olarak soruşturmalarla alakalı adaletin yerini bulması adına çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Ayşin, açığa alınan öğretmelerle ilgili Van’da göreve iade edilen öğretmenlerin olmadığını aktardı.