Van’da Esin Akarsu Orunç adlı eczacı, düzenlediği pandomim gösterisi ile 5 engelli kızın eğitim bursunu karşılıyor.
Van Merkez İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen ve Türkiye Engelsizler Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi (TEKSEM) ekibi tarafından sergilenen gösteriye, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Double Tree By Hilton Van Oteli Genel Müdürü İrem Tinli Angün, STK temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. TEKSEM ekibi tarafından sergilenen pandomim gösterilerinin ardından bir açıklamada bulunan Proje Organizatörü Esin Akarsu Orunç, “Genç kızlarımızın eğitimini sağlamak amacıyla gerekli yerlerde ön ayak olmak gerekir. Bu kapsamda TEKSEM kurucusu Gamze Elibol ile gönül yolunda tanıştık. Van için neler yapabiliriz diye düşünürken, bu proje aklımıza geldi ve bunu hayata geçirdik” dedi.
Küçük şehirlerde bu tür projelerin yapılmasının zor olduğunu ifade eden Orunç, “Küçük şehirlerde bu tür şeyler zor oluyor. Burada bazı şeylerden dolayı zorlanabiliyoruz. Hele birde kadın oldun mu bu daha da zorlaşıyor. Ancak gerek TEKSEM ekibi gerekse bizler yüreğimizi ortaya koyduk. Bu, kadın girişimciliğinden ziyade sosyal bir aktivite olarak önemli bir proje. Çünkü bu proje ile 5 engelli kızımızın eğitim bursunu karşılamaya çalıştık ve bunu başardığımız için mutluyum. Bu kapsamda bizlere yüreklerini açan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Van TSO’ya, Douuble Tree By Hilton Van Oteli’ne, Özsüt’e ve emeği geçen diğer tüm sponsorlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
TEKSEM Kurucusu Gamze Elibol ise, iki yaşındayken yapılan bir yanlış iğne sonucu engelli kaldığını belirterek, ancak bu engelin hiçbir şekilde hayattan zevk almasını engelleyemediğini söyledi. Türkiye’nin değişik illerinde sergiledikleri oyunlar ile engelli kızların eğitimlerini sağlamak amacıyla yola çıktıklarını dile getiren Elibol, “Devlet tiyatrolarının desteklediği tek engelliler ekibiyiz. Türkiye’de engelli insanların yardım ve bağış almadan neler yapabileceğini aktarmaya çalışan tiyatro, dans ve mim sanatlarını organize ediyoruz. Ekibimizle asla bağış ve yardım yok” ifadelerine yer verdi.
14 yıl önce TEKSEM’i kurduklarını ve bu merkez ile 121 kızın eğitim bursunu karşıladıklarını vurgulayan Elibol, “Özellikle kızların okuması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. 6’sı Van’da olmak üzere Adana, İstanbul, Çerkezköy gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maddi durumu kötü olan 121 kızın eğitim bursunu karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
Hayatın her şeye rağmen güzel ve yaşamaya değer olduğunu anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Elibol, şöyle konuştu:
“Özellikle çocukların tekerlekli sandalyede gördükleri birine alışmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü tekerlekli sandalyede olmak, bir göz rengi gibidir. Kimimizin gözü yeşil, kimimizin siyah. Engelli duruma da bu şekilde bakmak lazım ve çocuklara bunu anlatmamız lazım. Bizler bu kapsamda her yıl 10-15 il dolaşarak profesyonel anlamda çalışmalarımızı yapıyoruz ve özellikle insanlara hayatın çok güzel olduğunu ve her konuda da yaşamaya değer olduğunu anlatan projeler düzenliyoruz.”
TEKSEM tarafından sponsor firmalara plaket verilmesi ile devam eden program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.