Van Valiliği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Doğu’nun Kanatları Van Erçek Gölü Flamingo Festivali” renkli görüntülere sahne oldu.
Erçek Gölü Karagündüz Mahallesi sahilinde, Vali İbrahim Taşyapan ve eşi Nesibe Taşyapan’ın da katılımıyla 220 farklı kuş türünün barındığı alanda festival düzenlendi. Etkinliğe, sabah saatlerinde merkezden 30 kilometre mesafedeki Erçek Gölü Karagündüz Mahallesi sahiline otobüslerle taşınan çok sayıda doğasever, yapılan çorba ve çay ikramlarının ardından dürbün ve teleskoplarla kuş gözlemi yapılan alana geçti. Burada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Adızel tarafından Vali Taşyapan ve eşi Nesibe Taşyapan ile diğer protokol üyeleri ve doğaseverlere Erçek Gölündeki kuş türleri hakkında bilgi aktarıldı. Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, göçmen kuşların uğrak yerlerinden biri olan Erçek Gölünde düzenledikleri festivalde vatandaşların birçok kuş türünü gözlemleme fırsatı bulduğunu söyledi. Önceki yıllarda flamingo festivali adı altında etkinlikler düzenlediklerini hatırlatan Vali Taşyapan, bu etkinlikleri “kuşları izleme günleri” olarak devam ettirmek istediklerini kaydetti. Vali Taşyapan, Erçek Gölünün en önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirterek, “Festivale hem kentten hem de civar ilçe ve köylerden çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. Burası gerçekten önemli bir alan, bu nedenle korunması lazım. Bu güzelliklere sahip çıkmak gerek. Gerek bilinçsiz avlanma, gerekse de onları rahatsız edecek hareketleri çoğaltırsak, onları bir daha buralarda göremeyebiliriz. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda buna benzer etkinlikler düzenleyerek, insanların doğaya karşı ilgilerini arttırmak için çalışmalar yürüteceğiz” dedi.
Kuş gözlem günü etkinliğine Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcısı Vekili Sabri Uzun, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ile kurum müdürleri ve çok sayıda doğasever katıldı.