Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde kabak fiyatının yüzde 60,65 ile en çok zamlanan ürün olduğunu söyledi.
TÜİK 2016 Ekim ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan Özer Coşğun, TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,96,bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7,33 oranında artış meydana geldiğini belirtti. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 10,43’lük oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grubun ise yüzde 1,03 ile eğlence ve kültür olduğunu dile getiren Özer Coşğun, TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,85’lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,19’luk oranla konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda olduğunu kaldetti.
Ekim ayının zam şampiyonu kabak oldu
Madde bazlı değerlendirmede ise yurt genelinde çarliston biber fiyatının yüzde 39,46 ve salatalık fiyatının ise yüzde 38,91’lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu söyleyerek, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise kabak fiyatı 60,65 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 31,27 oranındaki artışla çarliston biber takip etti. Limon ise yüzde 21,17’lik bir oranda değer kaybederek ekim ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yine limon yüzde 32,52 oranında değer kaybederek en fazla ucuzlayan ürün oldu” dedi.
Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,84’lük bir artış gerçekleştiğini ifade eden Özer Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 2,84 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,31’lik düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,93’lük artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,79’luk artış ve su sektöründe ise yüzde 0,58’lik bir artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 2,35’lik oranla enerji mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 8,42’lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” diye konuştu.