Van Bölge, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle stant açıldı.
Hastane girişinde açılan stantta bir yandan organ ve doku bağışı konulu broşürler dağıtılırken, bir yandan da konu hakkında vatandaşlar bilgilendirildi. Burada bir açıklamada bulunan Van BEAH Başhekim Yardımcısı Neğmetullah Alan, 3-9 Kasım tarihlerinin Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlandığını belirterek, bu çerçevede BEAH, İpekyolu ve İskele ek binalarında stantlar kurulduğunu söyledi. Bir hafta boyunca açık olacak olan stantlarda insanları organ ve doku bağışına karşı teşvik amacıyla çalışma başlattıklarını ifade eden Alan, “Bölge itibariyle az organ bağışı yapılmasından dolayı buna bağlı olarak birçok hastamızı kaybetmekteyiz. Genel olarak kurulan stantlarımızda kişilerden buna yönelik taleplerimiz var” dedi.
Organ ve Doku Bağışı Birimi Sorumlusu Uzman Dr. Arzu Esen Tekeli ise, amaçlarının bir takım bilgilendirici metotlar kullanarak insanları bilgilendirmek ve teşvik etmek olduğunu vurgulayarak, “Son dönem yetmezliği olan birçok hastanın hayata tekrar dönmesini sağlamak amacıyla bu tür etkinlikleri düzenliyoruz. Türkiye’de organ bağışı yetersiz bir noktada olduğunu biliyoruz. Bireysel olarak ufak tefek çabalarla başlayıp ciddi noktalara gelebileceğimizi düşünüyorum. Biz kendi adımıza burada bir haftalık stantlar açacağız. Kimseyi zorlamadan, isteyen herkese organ bağışı konusunda formları dağıtıp kimliklendirmesini yapacağız ve bu şekilde ne kadar insana ulaşabilir, ne kadar can kurtarabilirsek bizim için o kadar faydalı olur diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bölgede organ bağışının çok az düzeyde olduğunu vurgulayan Tekeli, “Bu konuda acaba dini inancımızdan dolayı mı? diye düşündük. Çünkü insanlar bu konuda kendini kısıtlamış hissedebiliyor. Yalnız din adamları bu konuda gerekli açıklamaları yaptı, fetvalar verildi. Bunun gerçekten İslam’a uygun olduğu, insan hayatı kurtarmanın ne kadar faydalı olduğunun tartışılmaz olduğunu defalarca anlattılar. Ya yeterince halka ulaşamıyoruz ya da yeterince anlayamıyoruz. O konuda bir yetersizliğimiz var” şeklinde konuştu.