Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından özel eğitime gereksinim duyan çocukların daha iyi eğitim almaları yönünde 81 ilde başlatılan ve mayıs ayı sonuna kadar sürecek olan ‘Özel Eğitim Hizmetleri’ seminerleri Van’da başladı.
Van Selahaddin Eyyubi BİST Anadolu Lisesi’nde düzenlenen seminere İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, psikolojik danışman Rıdvan Turunç, özel eğitim öğretmeni Ömer Durmiş ve öğretmenler katıldı. Seminerin açış konuşmasını yapan Rıdvan Turunç, özel eğitimin tarihçesi ve seminerin amacı hakkında bilgiler aktardı.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl ise, bu seminerlerin temel amacının okulöncesi, sınıf ve branş öğretmenleri ile okul idarecilerinin okullarda karşılaşılan özel eğitim sorunları hakkında bilgilendirmek olduğunu söyledi.
Yaşadığımız hayat çerçevesinde her alanda özel eğitime muhtaç insanların olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise, bu yüzden özel eğitimin gündemimizde olması gereken önemli bir mevzu olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu önemli konuyu gündemine alarak 81 ilde seminerler başlattığını kaydeden Kırekin, “Dolayısıyla biz bu önemli konuya duyarsız kalamayız. Merkez ve ilçelerde bu seminerleri başlattık. Bir takım yeni bilgiler edinme yönünde bu seminerler önemli. Bir idarecinin okulunda özel eğitime muhtaç bireyin varlığının farkında olması, bir öğretmenin sınıfında özel eğitime muhtaç bir bireyin eğitimin nasıl olması gerektiği konusunda hassas olması lazım. Bu anlamda bakanlığımız, 81 ilde eş zamanlı resmi takvim dahilinde bu seminerleri başlattı. Biz zaman zaman bu tür etkinlikler yaparak, bu görevi ifa ediyoruz. Özel eğitim her an hepimiz için geçerli olabilir. Yapılan araştırmalarda toplumumuzda özel eğitime muhtaç birey sayısı yüzde 10’un altında değildir. Yine engelli birey oranı yüzde yüz 15-20’ler civarındadır. Dolayısıyla bu kadar önemli bir konuyu teğet geçemeyiz. Farkındalık oluşturmak için bugün burada açılışını yaptığımız bu seminerlerde güncel konuları ele alacağız. Özellikle tanımlama konusu çok önemlidir. Bir bireyin özel eğitime muhtaç olup olmadığını tanımlaması lazım. Daha sonra onu hayatımızla bütünleştirmek, çocukların fiziksel ve bedensel özellikleri, sunulacak eğitim, eğitim mekanları, yetiştirme metotları, eğitim programları alanlarında görevimizi itina ile yapmalıyız. Yaklaşık 15 bin öğretmen ve yönetici bu seminerleri alacak. 10 bine yakın öğretmen bu seminerlere gönüllü olarak katılacak. Bu manada kendilerini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.