Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Küçük Sanayi Sitelerinin (KSS), “Yeşil OSB ve Yeşil KSS” işbirliği protokolü kapsamında başlatılan ve organizasyonun ilk ayağı olan Van Küçük Sanayi Sitesinde ağaçlandırma çalışması yapıldı.
Geçen hafta Cuma günü Van Valisi İbrahim Taşyapan başkanlığında altı kurum arasında yapılan işbirliği ile iki KSS ve bir OSB içinde 5 bin ağaç dikilmesi planlanmıştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü koordinasyonunda ağaçlandırma faaliyetinin ilk aşaması Van Yeni KSS’de başlatıldı. Bu gün yapılan ağaç dikim törenine Vali Yardımcısı Önder Can, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Nevzat Gün, Bir Fidan Bir Umut Derneği Başkanı Adnan Ertürk, KSS Başkanı Muhittin Yıldızbaş, Belediyenin Park ve Bahçeler Müdürü Hasan Handil, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Yücel Serdar, TUİK Bölge Müdürü Özer Coşğun, PERDER Başkanı Faruk Tasan, Orman İşletme Müdür Yardımcısı, demirciler odası başkanı ve diğer kamu kurum amirleri çalışanları STK başkan ve üyeleri ile sanayi esnafıyla çalışanlarının yanı sıra Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu Anasınıfı öğrencilerinde katıldığı programda Hacivatla Karagöz, Palyaco ve Nasrettin Hocada katıldı. Nasrettin hoca bu sefer toprağa fidan ekmeye geldiğini söylerken, “ya tutarsa demedi, tutacak İnşallah” diyerek besmeleyle fidan dikti. “Ağaç yaşken eğilir” atasözünün somut göstergesi olarak gelen ve ellerinde çevre ve ağaç sevgisini anlatan pankartlarla mesaj veren minikler dikilen fidanlar kadar ilgi gördü. Minik öğrenciler ellerinde "kıyametin kopacağını bilsen de ağaç dik". "Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur". "Biz doğayı korursak, doğada bizi korur" gibi yazılı dövizleri taşırken, 1977 de kurulan sanayi sitesindeki büyüklerine de mesaj verdiler.
Proje kapsamında dikilecek olan 5 bin ağaç, çimle çalışması, kamelya, barbekü ve bankların hizmete sunulması bir yıl içinde tamamlanması düşünülüyor. Ağaçların temin edilmesi ve dikimini Bir Fidan Bir Umut Derneği, yeşil alanların tesviye, çimleme, sulama ve oturma alanlarının yapımını Tuşba Belediyesi yürütecek.
Ağaç dikimine katılan tüm çocuklara, Bilim Sanayi Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK çocuk yayınlarından “Meraklı Minik” ve “Bilim Çocuk” dergisi ileTSE yayını olan eğitici çizgi roman dergisi dağıtıldı.