Bu yıl şeftali üreticileri ihracatta yaşanan sıkıntılar sebebiyle zarar etti. Ürün rekoltesinin yüksek olması sebebiyle dalında 1 ila 1,5 liradan toptan satılan şeftali pazarda ise 4-5 liraya alıcı buluyor.
Dünyaca meşhur Bursa ovasında şeftali yetiştiren çiftçiler, bu yıl şeftali fiyatlarının geçtiğimiz yıllara nazaran yarı yarıya düşmesinden dolayı mağdur. Önceki yıllarda kilosu 3 ila 4 lira arasında olan şeftali, bu sene yurt dışına ihracat olmamasından dolayı 1 ila 1,5 liraya iç pazarda zor alıcı buluyor. Üreticiler, zor durumda olduklarını belirterek, kredi borçlarının ertelenmesini istiyor.
Yılda on binlerce ton şeftali üretiminin yapıldığı Gürsu ve Kestel ovasında bu yıl üreticiler kan ağlıyor. Rusya ve Ortadoğu’daki ülkelere ihracat yapılmamasından dolayı fiyatların düştüğünü belirten Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, “Önceki yıla nazaran şeftali fiyatları çok düştü. Bunun sebebi ise ihracatın olmaması. İç piyasa üretimi kaldıramıyor. Son aylarda ihracatta yaprak bile kıpırdamıyor. İhracat yok. Bundan dolayı çiftçimiz sıkıntıda. Bu sıkıntı malın çokluğundan kaynaklanmıyor. Geçen sene şeftali 3-4 liraydı, bu yıl 1 ila 1,5 liraya zor satılıyor. Bir kilo şeftalinin maliyeti 90 kuruş. Hükümetimiz sanayicinin, esnafın vergilerini yapılandırıyor, ama çiftçi hiç konuşulmuyor. Üretimden kaçan kaçana. Bu durum çok üzücü. Tarım bakanına sıkıntılarımızı rapor halinde bildirdik. Bunlar herkes tarafından bilinmekteydi. Üretimi durdurmayalım. Ben hükümet yetkililerimize çağrı yapıyorum, çiftçimize de sanayiciye yapıldığı gibi borç ertelemesi istiyoruz. Rusya’ya ihracat tamamen durdu. Cumhurbaşkanımızın Putin’le görüşmesi bizi heyecanlandırdı. Ama Rusya’ya ihracat açılsa bile bu yıl için bize bir katkısı olmaz” diye konuştu.