Van’ın yöresel yemekleri, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) tarafından değerlendirilmeye alınarak gün yüzüne çıkarılacak.
Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Van Turizm ve Seyahat Fuarında TAŞPAKON tarafından değerlendirilmeye alınan Van’ın yöresel yemekleri, gün yüzüne çıkıyor. Konfederasyona bağlı 66 ilden gelen jüri üyeleri tarafından ele alınan Van’ın yöresel yemeklerinden, değerlendirilmeyi geçen yemekler daha sonra otellerde servis edilecek. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan TAŞPAKON Başkan Yardımcısı Selahattin Can, Van’a ait olan ve kaybolan yemekleri gün yüzüne çıkarmak için çalıştıklarını belirterek, “Ülkemizin dört bir yanından öğrenci olan, usta olan yarışmacılarımız var. Bunun yanında saygın otellerde çalışan arkadaşlarımız var. Konfederasyonumuzun 66 tane derneği var. Antalya, Marmaris, İstanbul, Bursa ve Balıkesir başta olmak üzere, her ilden bir jürimiz burada bulunmaktadır. Ayrıca dernek başkanlarımız da buradalar. Hep birlikte kafa kafaya vererek Van ilimizin güzel yemeklerini gün yüzüne çıkarıyoruz” dedi.
Van’ın zengin bir mutfağa sahip olduğunu vurgulayan Can, “Van, bizim için çok önemli bir yer. Van yöremizin mutfağının çok zengin olduğunu biliyoruz. Bizler kendi mutfaklarımızı biraz boş verdik. Yavaş yavaş unutmaya başladık ve yabancı mutfaklara yöneldik. Halbuki bizim Van ilimizin o kadar güzel yemekleri var ki; şu anda burada çıkan yemeklere baktığımızda kendimizden utanıyoruz. Biz bugüne kadar bu yemekleri neden unuttuk ve gün yüzüne çıkarmadık diye kendimizi sorguluyoruz. Değişik soslar var. Değişik et yemekleri, farklı otlar, hiç bilmediğimiz bazı et yemekleri var. Onları burada değerlendirdikten sonra mutfaklarımızda çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Yarışmada çıkan tüm yemeklerin jüri üyeleri tarafından not aldığını dile getiren Can, “Buradan çıkan her yemeği jüri üyelerimiz not alıyor. Değerlendirmeyi geçen her yemek çalıştığımız bütün otellerde satmaya başlanacak ve Van yöresine ait diye bütün müşterilerimize bilgi verilecektir” şeklinde konuştu.
Öte yandan, yarışmada başarılı olan öğrencilere ise altın, gümüş ve bronz madalya verildi.