VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Bilgimi Koruyorum” konulu konferans düzenlendi.
Adli Bilişim ve Bilişim Güvenliği Uzmanı Halil Öztürkçi tarafından verilen konferansta özellikle ulusal ve uluslar arası bir sorun haline gelen siber saldırılar ve kişisel verilerin korunması konuşlarında önemli bilgiler verildi. Konuşmasında 15 Temmuz darbe kakışmasının siber boyutuna da değinen Öztürkçi, “15 Temmuz millet olarak yaşadığımız ciddi bir imtihandı ve bunun yurt dışı bacakları olacağı da belliydi, biz de bekliyorduk. 15 Temmuz darbe girişiminde başarısız olunca yurt dışından gelen haberlerde ‘Cumhurbaşkanı kaçtı’ gibi söylemlerde bulundular. Direk yalan haberlerle organize bir hareketin olduğu belliydi. Bunun içine Wikileaks’ın da dahil olduğunu gördük. 18 Temmuz gecesi Türk Wikileaks dedi ki ‘Türk siyasetiyle ilgili Türkiye darbeyle mücadele ederken 100 bin dokümanı yayınlamaya hazırlanacağı’ konusunda açıklama yaptı. Darbenin ikinci ayağı siber saldırıların olmasıydı. Yetkililer çıkıp bununla alakalı gerekli önlemlerin alındığı belirtti” dedi.
Rus uçağının düşürülmesi sonrası bazı siber saldırıların yaşandığını da aktaran Öztürkçi, “Rus uçağının düşürülmesi sonrasında bize siber saldırıların olacağı belirtildi ve biz bu konuda önlemlerimizi aldık. Bunun ardında siber saldırılar geldi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de 2015 yılı içerisinde vatandaşlık bilgileri sızdırılması olayını da anlatan Halil Öztürkçi, bunun ise aslında 2009 yılında bir siyasi parti kendi sistemini paylaşmasıyla ortaya sızan bilgiler olduğunu savundu.
YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü (BBAUM) Doç. Dr. Eray Çelik, öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.