Yalova’ya su sağlayan Gökçe Barajı’nda 2017 Aralık ayında yüzde 45’lere kadar gerileyen su seviyesi, Şubat ayında yüzde 65 seviyelerine çıktı. Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, “Çok büyük bir kuraklık yaşanmazsa susuzluk yaşanmasını beklemiyoruz” dedi.

Yalova’da aylardır süren kuraklığa rağmen barajdaki su seviyesinin yüzde 50’lerin üzerinde tutulması başarıldı. 2017 Aralık ayında yüzde 43’e gerileyen su seviyesi yeniden yükselmeye başladı. 2018 Ocak ayında yüzde 50’nin üstüne çıkan su seviyesi, Şubat ayı itibarı ile yüzde 65’e kadar tırmandı. 25 milyon ton su tutma kapasitesine sahip olan Gökçe Barajı’nda şu an itibarı ile 16 milyon 250 bin ton su bulunuyor.

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz, susuzluk tehlikesinin kuraklığa bağlı bir durum olduğunu ancak buna karşı da her türlü tedbiri aldıklarını belirterek, “Yalova 2015 yılında ciddi bir kuraklık yaşadı. Bundan ciddi dersler çıkartıldı. Özellikle su kayıp ve kaçaklarını büyük oranda engelledik. Ardından Kurtköy derivasyon hattı, derin deşarj kuyuları ve Ortaburun Göleti destek hattı ile baraja su takviyesi sağlayacak çözümler geliştirdik. Bu yıl ülkemiz gerçekten ciddi bir kuraklık yaşıyor. Ülkedeki tüm diğer barajlarda olduğu gibi Yalova’ya su sağlayan Gökçe Barajı’nda da su seviyesi hedeflenen noktalarda değil. Ama bu Yalova’nın bir susuzluk tehdidi ile karşı karşıya olduğu anlamına gelmiyor. Zira geçen yılın aynı ayına oranla bakıldığında baraj doluluk seviyesi aynı oranı korumuş. Yani baraj şu anda yüzde 65 doluluk oranında ve 16 milyon 250 bin ton suyumuz bulunuyor. Yani çok ciddi bir kuraklık yaşanmazsa suyumuz ilin taleplerini karşılar. Herhangi bir susuzluk durumunda ise Kurtköy derivasyon hattı ve Ortaburun Göleti’nden de baraja su takviyesi yapmaya başlarız. Elbette ki bu vatandaşın suyu tasarruflu kullanmaması anlamına gelmez. Tasarrufsuz kullanılan suya cevap verebilecek hiçbir su kaynağı yoktur. O nedenle halkı su kullanımında her zaman tavsiye ettiğimiz gibi yine tasarrufa davet ediyoruz” dedi.