Çevre ve Şehircilik İl  Müdürlüğü: - "Konunun uzmanı akademisyenler deniz çekilmesinin depremle ilgili  değil meteorolojik bir durum olduğunu belirtmiştir. Bu konu yakından takip  edilmektedir"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada,  incelemeler sonucu Çiftlikköy ilçesi sahilinde yaklaşık 20-25 metre bir deniz  suyu çekilmesi olduğu, Altınova bölgesine doğru bunun 1-2 metrelere kadar  düştüğünün görüldüğü belirtildi.

  Kocaeli sahilinde de yaklaşık 1-2 metre çekilme olduğunun belirlendiği  aktarılan açıklamada, bölgede bu durumun bir haftadır devam ettiği aktarıldı.  Çekilmenin mevsimsel gerçekleşen bir olay olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar  kaydedildi:

"Çekilme sonucunda çevresel açıdan bir kirlilik tespit edilmemiş ve  herhangi bir kirlilik ihbarı alınmamıştır. Konuyla ilgili Boğaziçi Üniversitesi  Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile yapılan görüşmede ilimizde  bir deprem hareketliliği olmadığı bilgisi verilmiş ve deniz çekilmesi, hayvan  davranışları ve benzeri 50 farklı olayla deprem arasında bir ilişkinin olup  olmadığı hususunun net olarak açıklanamadığı ifade edilmiştir. Konunun uzmanı  akademisyenler deniz çekilmesinin depremle ilgili değil meteorolojik bir durum  olduğunu belirtmiştir