Dünya dönerken Güneşin etrafında bir tur atarken kendi etrafında kaç tur atar?

A. 1
B. 24
C. 52
D. 365

Doğru Cevap: 365

Dünyamızın kendi ekseni etrafında yada güneşin etrafında dönmesi sonucu ne oluşur? Bu olayın sonuçları nelerdir? Kısaca ve özet hali ile açıklaması…

GÜNEŞ ETRAFINDA DÖNMESİ

Dünya hem kendi etrafından hemde güneş etrafından dönmektedir.Güneş etrafında Dünya elips şeklinde çok geniş bir yörünge üzerindeki hareketini de 365 gün 6 saatte yani bir yılda tamamlar. Dünya kendi ekseni etrafında döner ve dönüş batıdan doğuya doğrudur. Bu dönmesini 24 saatte tamamlar. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki ve güneş etrafındaki bu iki hareketi iki önemli olaya sebep verir. Kendi ekseni etrafında dönmesi ile gece ve gündüz güneşin etrafında dönmesi ile mevsimler meydana gelir.

Dünya kendi çevresinde (23 saat 56 dakika 4.091 saniye) ve güneş çevresinde (365 gün 6 saat 48 dakika) hareket eder. Günlük ve yıllık hareketlerine bağlı olarak gece gündüz mevsimler kayaçların oluşması ve diğer canlılık ve biyolojik olaylar gerçekleşir. Mevsimlerin oluşmasında etken ise 23 derecelik eksen eğikliğidir.

Dünya'nın Kendi Ve Güneş Etrafında Dönüşü Sonucu Ne Oluşur
Dünya’nın Kendi Ve Güneş Etrafında Dönüşü Sonucu Ne Oluşur
KENDİ EKSENİNDE DÖNMESİ

Dünya’nın Güneş’e dönük olan yarısı aydınlık, diğer yarısı ise karanlıktır. Dünya, kendi ekseni etrafında dönerken karanlık ve aydınlık yerler yer değiştirerek gece ile gündüz ardarda oluşur.


 
Sponsorlu Bağlantılar
Gündüz meydana gelen ısınma ile gece meydana gelen soğuma, gece ile gündüz arasında sıcaklık farklarının oluşmasına neden olur.

Bu sıcaklık farkları ise;

Özellikle nemin az olduğu çöllerle, dağların yüksek kesimlerinde kayaların mekanik (fiziksel) yolla ufalanmasına neden olur.

Ayrıca kara ve denizlerin ısınma farklılığı ile nem miktarının farklı olmasına bağlı olarak kara ile deniz, dağla, vadiler arasında kısa sürelerle esen gece ile gündüze göre yön değiştiren meltem rüzgardan oluşur.

Numaraları farklı olan meridyenler arasında yerel saat farklarının oluşması. Örneğin 45° Doğu Meridyeni üzerindeki Iğdır’da, Güneş 30° Doğu meridyeni üzerindeki İzmit’ten 1 saat daha erken doğar.

Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak hız kavramı oluşur. (Çizgisel hız – Açısal hız)

Çizgisel hız, Dünya’nın şeklinden dolayı Ekvator’dan Kutuplar’a doğru azalır. Açısal hız, Dünyanın her yerinde aynıdır.

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak rüzgârlar ve okyanus akıntılarında sapmalar gerçekleşir. Bu sapmaların yönü, Dünya’nın dönüş yönüne bağlı olarak Kuzey Yarımküre’de sağa, Güney Yarımkürede ise sola doğrudur.

Okyanus akıntılarında halkalanmalar oluşur.

Dünya’nın şekline bağlı olarak Ekvator çevresinde ısınmadan, kutuplar çevresinde ise soğumadan dolayı oluşan sürekli Termik Basınç Alanları arasında Dünya’nın eksen hareketine bağlı olarak 30° ve 60° Kuzey ve Güney enlemlerinde sürekli dinamik basınç alanları oluşmuştur. Dünya, kendi ekseni etrafında dönmeseydi; dinamik basınç merkezleri oluşmazdı.
Bir gün içerisinde Güneşin, gökyüzündeki görünümünün sürekli değişmesi.