Hangisi bir dönem Şişli Belediye Başkanlığı yapmıştır?

A. Türkan Şoray
B. Filiz Akın
C. Fatma Girik
D. Hülya Koçyiğit

Cevap: Fatma Girik

Fatma Girik Şişli Belediye Başkanlığı Yapmıştır...
   
Fatma Girik kimdir

12 Aralık 1942 İstanbul Sultanahmet'te doğan Fatma Girik, Cağaloğlu Ortaokulu’nda okurken ailesine destek olmak için 2. sınıfta eğitimini yarım bıraktı. 14 yaşında babasına artist olmak istediğini söyleyen Girik, babasının “Ne b.k olursan ol ama adam gibi ol” demesi üzerine annesi ile beraber filmlerde figüranlık yaparak oyunculuk kariyerine atıldı.

KAZANDIĞI İLK PARA İLE MUZ YEDİ
İlk rollerinde 2.5 lira alan Girik, 1957’de 1000 lira karşılığında oyunculuk yapmaya başladı. Kazandığı ilk para ile 14 yaşına dek hiç yiyemediği muz satın aldı. 1957 yılında, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı Leke’de rol aldı. Sonraları Leke'yi oyuncu olarak adından bahsettirmeyi başaramadığı birkaç iddiasız yapım daha izledi. 1960 yapımı Memduh Ün'ün yönettiği Ölüm Peşimizde filmi ile Fatma Girik adından söz ettirmeye başladı.

MEMDUH ÜN İLE TANIŞTI
Bu dönemlerde Beşiktaşlı futbolcu Varol ile birlikteliğini de sonlandıran Girik’in Memduh Ün ile tanışması hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu. Ün ile hala devam eden uzun soluklu birlikteliğe imza atmaya başladı. İlk figüranlık yaptığı dönemlerde tanıştığı Memduh Ün ,o dönem beraber olduğu Muhterem Nur ile birlikteliğini sonlandırdı.

ERKEK ROLÜ İÇİN SAÇLARINI KESTİRDİ
1962 yılında yine Memduh Ün’ün yönettiği Belalı Torun filminde bir erkeği canlandırmak için saçlarını kısacık kestirdi ve bu filmden sonra Erkek Fatma olarak anılmaya başlandı.

180'den fazla filmde rol alan Girik 1965 yılında oynadığı Keşanlı Ali Destanı filmi ile Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu. Aynı ödülü 1967 yılında Sürtüğün Kızı filmi ile tekrar kazandı.

SİNEMADAN SAHNEYE
1960'lı ve 1970'li yıllarda Fikret Hakan'dan Suzan Avcı'ya, Yılmaz Köksal'dan Hülya Koçyiğit'e kadar birçok artist sinemadan sahneye geçti. 1968 yılında Girik de şarkıcılık kariyerine başlayarak büyük bir başarı elde etti. Aguş / Aşka Şepke ve Aşk Düğümü / Su Sızmazdı Aramızdan isimli iki adet 45’lik çıkardı.

EZO GELİN İLE BÜYÜK BAŞARI KAZANDI
Yine 1968’de rol aldığı Behçet Kemal Çağlar’ın romanından uyarlanan Ezo Gelin ile büyük başarı kazandı ve Anadolu kadınlarının sorunlarının işlendiği filmlerde rol almaya başladı.

70’li yıllarda kozmetik ve ev tekstili firmalarının reklam filmlerinde rol aldı. 1987’de Yeşilçam’da yaşanan kriz sonrası TRT dizisi olan Gönül Dostları ile televizyon ekranlarına geçiş yaptı.

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI OLDU
Çizdiği imaj ile halkla arasında kurduğu samimi ilişkiyi 1988 yılında siyasete dökerek Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den aday oldu. 1989 Yerel Seçimleri'nin sonucunda Şişli Belediye Başkanlığı yapmaya başlayan Girik, 1993’e kadar bu göreve devam etti.

SÖZ FATO’DA!
Belediye Başkanlığı görevinden sonra televizyon ekranlarına Söz Fato’da isimli Reality Show programııyla geri dönen Girik, bu programda toplumsal sorunları irdeleyerek çözümler aradı. 1999 yılında televizyon dizileri büyük ilgi görmeye başlayınca Bize Ne Oldu?, Benim İçin Ağlama, Hasret, Gurbet Kadını, Altın Kızlar, Babalar ve Evlatlar gibi dizilerde rol aldı. 2005’te Tunç Başaran ve Memduh Ün’ün birlikte çektikleri Büyülü Fener ve Sinema Bir Mucizedir filmlerinde oynadı. 1959 yılından beri birlikte olduğu Memduh Ün ile Bodrum’da yaşayan Girik’in 17 kedisi ve 2 köpeği bulunmaktadır.