Suikast sonucu ölen ABD Başkanlarından hangisi diğerlerinden daha kısa süre görevde kalmıştır?



Haber 3
GALERİ
GÜNCEL
EKONOMİ
DÜNYA
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KADIN
MEMUR
TÜMÜ
GALERİLER
HABER
MAGAZİN
KOMİK
OTOMOBİL
İLGİNÇ
HAYVANLAR ALEMİ
KADIN
TEKNOLOJİ
SAĞLIK
DİĞER

Suikast sonucu ölen ABD Başkanları
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 1
Abraham Lincoln (d. 12 Şubat 1809 - ö. 15 Nisan 1865), ABD'li siyasetçi, devlet başkanı, hukukçu.

SUİKAST

John Wilkes Booth, aşırı güneyli taraftarı olan bir aktör ve Konfederasyon adına çalışan Maryland'lı bir casusdu. Booth'un ilk planı Lincoln'ü pazarlık için Konfederasyon hapishanesine kaçırmaktı. Fakat Lincoln'ün 11 Nisan'da siyahların haklarına yönelik yaptığı konuşma sebebiyle planı suikasta çevirdi. Booth, Lincoln ve eşinin Ford Tiyatrosu'nda bir oyun izleyeceklerini öğrendi.

112
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 2
Sonrasında planını daha da büyüterek, Başkan Yardımcısı Andrew Johnson ve Dış İşleri Bakanı William H. Seward için de suikastçılar ayarladı. 14 Nisan akşamı Lincoln ve eşi "Our American Cousin" (Amerikalı Kuzenimiz) adlı oyunu izlemek için Ford Tiyatrosu'na geldiler. Yakın koruması Ward Hill Lamon o gün Lincoln istemediği için oyuna gelmemişti.

212
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 3
Lincoln oyunu izlemek için özel balkonda yerini aldı. Booth, balkonun arka kısmında bir delik açarak bekledi. Çünkü oyunun en komik anını bekliyordu. Böylece gürültüden dolayı silah sesi fark edilmeyecekti. Booth gülme seslerinin arasında Lincoln'ü başından vurdu ve Albay Henry Rathbone'un çabasına rağmen sahneye atlamayı başardı. Ardından "Sic semper tyrannis!" (Daima tiranlar için) diye bağırarak kaçtı. Suikasttan 12 gün sonra John Wilkes Booth, Federal ajanlar tarafından bulundu. Sonunda da Virginia'da bir ahırda öldürüldü.

312

Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 4
James Abram Garfield (d. 19 Kasım 1831 Orange, Ohio; ö. bir suikast sonucu 19 Eylül 1881 Elberon, New Jersey). 20. Amerika Birleşik Devletleri başkanı dır.

Ölüm nedeni okuyunca şaşıracaksınız

412
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 5
Alman asıllıdır ve Almanca'yı iyi konuşurdu.Almanyadan göç etmişti. Suikastle öldürüldükten sonra yapılan otopside anlaşıldı ki James A. Garfield'a isabet eden kurşun hayati bir bölgede değildi.

512
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 6
 Ancak ona ilk müdahale eden doktor olan Willard Bliss, açılan yaraya elini hem de yıkamadan sokmuş, eli ile müdahale eden bir başka doktor karaciğerini delmiştir. İlk başta 6 cm olan yara yarım metrelik bir kanala döndüğünden James Abram Garfield hayatını kaybetmiştir.

612
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 7
William McKinley (29 Ocak 1843 – 14 Eylül 1901) Amerika Birleşik Devletleri'nin 25. başkanıdır. 1843 yılında 9 çocuklu bir ailenin 7. çocuğu olarak Ohio eyaletinde dünyaya geldi. 1861 yılında Amerikan İç Savaşına kuzey ordusu saflarında katıldı.

712
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 8
1877-1890 yılları arasında ABD kongresine seçilerek görev yaptı. 1891-1896 yılları arasında Ohio eyaletinin valisi oldu. 1896 yılında da ABD'nin Başkanlığını kazandı. Başkanlığı döneminde 1898 yılında İspanya'ya Amerika kıtasındaki koloniler konusundaki bir anlaşmazlık sonucu savaş ilan etti.

812
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 9
 Savaş sonucu Küba'ya bağımsızlığı verildi, Filipinler, Porto Riko ve Hawaii de ABD'nin eline geçti. McKinley 1901 yılında Polonyalı Leon Czolgosz tarafından suikast sonucu öldürüldü ve yerine Başkan Yardımcısı Theodore Roosevelt geçti.

912
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 10
John Fitzgerald Kennedy veya John F. Kennedy, kısaca JFK (29 Mayıs 1917, Brooklyn, Massachusetts – 22 Kasım 1963, Dallas, Teksas, ABD), Ocak 1961'den suikasta uğradığı Kasım 1963'e değin Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkanı olarak görev yapmıştır.

1012
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 11
John F. Kennedy'ye, 22 Kasım 1963 cuma günü yerel saat ile 12:30'da, Demokrat Parti'nin Texas'taki liberal ve muhafazakar hizipleri arasındaki sürtüşmeyi bitirmek için geldiği Dallas şehir merkezinde, eşiyle birlikte açık bir arabanın içindeyken ateş açıldı. Bir kez boğazından ve bir kez de başından vurulan Kennedy, Parkland Hastanesi'ne götürüldüyse de 13:00'te öldüğü açıklandı.46 yaşında yaşamını kaybeden Kennedy, tüm ABD başkanları arasında en genç yaşta ölen olarak tarihe geçti. Kendisiyle aynı araçta bulunan Teksas Valisi John Connally, ağır yaralanmasına karşın kurtarıldı. Başkan Yardımcısı Lyndon Baines Johnson aynı gün yemin ederek başkanlığı üstlendi.

1112
Suikast sonucu ölen ABD Başkanları 12
Atışların yapıldığı yer olarak düşünülen Texas Kitap Deposu'nda çalışan Lee Harvey Oswald yerel polis tarafından tutuklandı ve daha sonra suikastle ilgili olarak suçlandı. Oswald saldırıyı inkar ederek, kurban olduğunu söylemesinekarşın 24 Kasım tarihinde Jack Ruby tarafından öldürüldü. Ruby tutuklandı ve hüküm giydi. Ruby mahkumiyet kararını temyiz ettirmesine karşın, yeni yargılamanın başlayacağı sırada 3 Ocak 1967'de kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kennedy'nin cenazesi Washington, D.C.'de düzenlenen dini törenden sonra Arlington Ulusal Mezarlığı'nda defnedildi. Mezarı 1967'de aynı mezarlık içindeki bugünkü yerine taşındı.