Türkiye adına Olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın sporcu olan Hülya Şenyurt bu başarıyı hangi dalda elde etmiştir?

A. Halter
B. Juda
C. Atletizm
D. Boks

Cevap: JUdo


Hülya Şenyurt Kimdir?


Türkiye'ye Kadın Sporcu Olarak İlk Madalyayı O Getirmişti

Barselona'da 1992'de düzenlenen olimpiyat oyunlarında judoda kazandığı bronz madalya ile "Olimpiyatlarda ilk madalya kazanan kadın sporcumuz" olarak Türk spor tarihine geçen Hülya Şenyurt, kendisinden sonra judoda başka madalya kazanılmadığı için üzgün olduğunu söyledi. 

Olimpiyatlarda Türkiye adına 48 kiloda judoda madalya kazanan tek sporcu olarak da adından söz ettiren Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aktif sporu 1998 yılında bıraktığını ve şu anda Federasyon'da teknik kurul üyeliğinin yanı sıra Judo Bayanlar Ümit Milli Takım antrenörlüğü de yaptığını anlattı. 

Ordulu sporcu, 12 yıl boyunca judoda önemli başarılara imza attığını belirterek, "Bunların başında ise 1992 yılında Barselona'da düzenlenen olimpiyat oyunlarıydı. Burada 48 kiloda İngiltereli rakibimi yenerek bronz madalya kazanmıştım. Bu oyunlarda bronz madalya kazanmanın ötesinde Türkiye spor tarihine geçmiştim. Çünkü 1992 yılında bayanlarda Türkiye adına ilk madalya kazanan sporcu bendim. Ondan önceki olimpiyatlarda bayanlarda hiç bir branşta madalya kazanılmamıştı" dedi. 

Hülya Şenyurt

Bir çok yarışmada madalya kazandığını ancak kendisi için en önemlisinin 1992 yılındaki Barselona Olimpiyatları'nda alınan derece olduğunu ifade eden Şenyurt, 

"Orada aldığım madalyanın tadı ve heyecanı bambaşkaydı. Halen o günleri hatırladıkça mutlu oluyorum. Burada Türk Bayrağımızı dalgalandırdığım için çok gururluyum" diye konuştu. 

-"Judoda başka bayanların da madalya kazanmasını istiyorum"- 

Barselona'da düzenlenen olimpiyat oyunlarında bronz madalya kazanmasının ardından halen judo bayanlarda başka madalya kazanılmadığına da işaret eden Şenyurt, şöyle devam etti: 

"Bu benim için ve ülkem adına çok üzücü bir durum. Maalesef judo bayanlarda benden sonra madalya kazanan milli sporcumuz yok. 1992 yılından sonra yapılan olimpiyatlara judo branşında bayan sporcu göndermemize rağmen madalya elde edemedik. Şu anda Türkiye Judo Federasyonu bütün teknik ekibiyle bu anlamda çok çalışıyor. Bizler de çok gayret gösteriyoruz. Ancak bir türlü istenilen başarıya ulaşılmadı. 2008 ve 2012 Olimpiyatlarından oldukça umutluyduk ancak buralardan da madalya çıkaramadık." 

-"Olimpiyatlarda ve Avrupa arenasında madalya kazanmış sporcuların dışarıda bırakılmaması lazım"- 

Judo ve diğer branşlarda daha çok madalyanın kazanılması için sistemin yeniden gözden geçirilerek yargılanması gerektiğini söyleyen Şenyurt, şu ifadelerde bulundu: 

"İlk olarak sporcu yetiştirmek istiyorsak, olimpiyatlarda ve Avrupa arenasında madalya kazanmış sporcuların dışarıda bırakılmaması lazım. Bu nedenle Türkiye Amerika, Fransa ve İngiltere'ye göre geride kalmış durumda. Zaten çok az sayıda branşla yarışmalara katılıyoruz. Bu son dönemde artmış olsa da yine de yetersiz. Benim isteğim yeni sporcuları madalya kazanmış ve bu heyecanı tatmış kişilerin yetiştirmesi. Bu nedenle sistemin biraz yargılanması gerekiyor. Başarılı sporcular dışarıda kaldığı sürece yeni başarıların gelmesi tamamen tesadüflere kalıyor. Başarılı sporcuların sadece işi sporcu yetiştirmek olmalı. Farklı işler yapmamalı. Ben milli takımdaki görevime yeni başladım. Amacımız buradaki sporcuları en iyi şekilde yetiştirip başarılara imza atmak. Bu konu da kendimize güveniyoruz." 

-Ailesinden gizleyerek Judo'ya başlamış- 

Türk spor tarihine geçen Şenyurt, judoya ailesinden gizli başladığını da anlatarak, "Bu spora ilk başladığımda aileme hemen söylemedim. 6 ay kendilerinden gizledim. Gizli gizli spor salonlarına giderek çalıştım. Daha sonra il dışına bir maça çıkacağımız zaman hocamız ailenin izni olmadan bu işi yapamayacağımızı söyledi. O zaman da mecburen yaptığım bu işi ailemle paylaştım. Şu anda iyi ki bu spora başlamışım diyorum. Ailem her zaman bu konuda bana destek çıktı. Benim de bir kızım var, inşallah kendisini judoya yazdırıp iyi bir sporcu olabilmesi için çalışacağım" dedi. 

-Şenyurt'un spor kariyeri- 

1992 yılında Barselona Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanarak Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştiren Şenyurt'un spor kariyerinde ise 1990 Avrupa Gençler Şampiyonası üçüncülüğü, 1992 Avrupa Gençler Şampiyonası ikinciliği, 1992 Barselona Olimpiyatları üçüncülüğü ve 1993 Avrupa Büyükler Şampiyonası üçüncülüğü var.