Adının anlamı at sırtındaki peynir olan sarı renkli İtalyan peyniri hangisidir?

Kaşkaval Peyniri Nedir?

Kaşkaval peyniri, sarı renkte, kaşara benzeyen bir peynir çeşididir. Kaşkaval peynirinin en ayırt edici özelliği karakteristik şeklidir. Genellikle armuta ya da su kabağına benzer şekilde yapılan kaşkaval peyniri üsten bir bağla sıktırılmış bir topa benzer. Hem inek hem de koyun sütünden yapılabilen kaşkaval peyniri yumuşak bir yarı yumuşak bir dokuya sahiptir. Kaşkaval peynirinin ana vatanının İtalya’nın güneyi olduğu bilinmekle birlikte, bu peynir çeşidi Balkanlar’da da yaygındır.  Kaşkaval peyniri yumuşak ve tuzlu lezzetiyle ülkemizde yaygın olarak tüketilen peynirlerden kaşara, İtalyan peynirlerinden ise “provolone”a benzemektedir.

Kaşkaval peynirinin tarihi yaklaşık olarak on dördüncü yüzyıla dayanmaktadır. Kelime anlamı olarak “at sırtındaki peynir” demek olan “Caciocavallo”nun ilk olarak kısrak sütünden yapılmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Daha yüksek bir ihtimale göre ise, kaşkaval peynirinin ismi bu peynirin yapımı sırasında kullanılan “cavallo” dene ve at sırtı anlamına gelen araçla ilgili olarak ortaya çıkmıştır.  Kaşkaval denizcilik terimi olarak da kullanılan bir kelimedir. Kaşkavalın vikipedi (wiki) sözlük tanımı gemilerde ana direkler üzerine sürülen demir ya da ağaç çubuklar şeklindedir.

Kaşkaval peynirinin özellikleri büyük oranda kaşar peynirine benzediği için kaşkaval peynirinin kullanımı da tıpkı kaşar gibi oldukça yaygın olabilir. Kaşkaval peyniri kahvaltılık olarak kullanılabileceği gibi özellikle makarna, pizza gibi İtalyan mutfağı ürünleri başta olmak üzere her türkü hamur işine de lezzet katabilir. Öte yandan, kaşkaval peynirinin henüz ülkemizde çok yaygın olarak satışının olmamasının da etkisiyle, kaliteli kaşkaval peynirinin kilogramının yaklaşık 40 liraya satıldığını da hatırlatmakta fayda var.

Kaşkaval Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşkaval peynirinin yapımı mozzarella peyniri ile büyük benzerlik göstermektedir. Aslında her iki peynir de sıkıştırılmış temle peynirleri olarak adlandırılmaktadır. Kaşkaval peynirinin yapılışı sırasında pastörize edilmemiş süt yaklaşık yüz santigrat dereceye kadar ısıtılır ve kesilmesi sağlanır. Oluşan temleler üzüm büyüklüğünde küçük parçalara bölünür ve kıvamını alması için birkaç saat beklemeye bırakılır. Temleler yeteri kadar katılaşınca tel tel doğranır ve top şeklindeki bir kaba basılır. Bu sırada yüksek basınç uygulanarak top içerisinde herhangi bir boşluk kalmadığından emin olunur. Bu işlem tamamlandıktan sonra kaşkaval topu kaynar suya atılarak dış kısmının kavilenmesi sağlanır. Daha sonra kaşkaval soğuk su vasıtasıyla soğutulur. Bu banyo işlemlerinden sonra kaşkaval tuzlu suya yatırılır ve burada birkaç saat ila birkaç gün arasında değişen müddetlerde bekletilir. Bu işlemlerden sonra en az birkaç hafta kurutulmaya bırakılan kaşkaval peyniri tüketime hazır hale gelir. Bu aşamada kaşkaval peyniri hemen yenebileceği gibi, eskitilerek daha koyu renkli ve daha farklı bir lezzet aldıktan sonra da kullanılabilir.

Cevap: Kaşkaval