Altının beyaz altın olması için ağırlıklı olarak hangisiyle karıştırılması gerekir?

Beyaz Altın Nedir? Beyaz Altın Nasıl Yapılır?

Beyaz altın, gümüş rengi ve parlaklığında bir altın alaşımıdır. Dekoratif olması ve göze güzel görünmesi sebebiyle mücevherlerde tercih edilir. Saf altın, sarı-yeşil renktedir. Beyaz altın ise bir alaşımdır, yani içinde başka metaller bulundurur yani %100 saf altın değildir.
Beyaz altın yapımında en çok tercih edilen alaşım altın-nikel alaşımıdır. Bu tür beyaz altında genelde %80 altın, %16 nikel, %3 çinko ve % 1bakır kullanılır.

Altın-Nikel alaşımları kuyumcular tarafından en çok tercih edilen bu alaşımdır çünkü nikel oldukça ucuz ve kolay bulunan bir metaldir. Ancak nikel insan vücuduna zararlıdır. Nikel cildi irite eder ve alerjilere yol açar. Nikel soy metal değildir ve kolayca diğer maddelerle reaksiyona girer. 

İridyum, Platin, Rodyum ve Palladyum da değerli soy metallerdendir ve renkleri beyazdır. Bu yüzden Altın-İridyum, Altın-Platin, Altın-Rodyum, Altın-Palladyum alaşımları içeren beyaz altın takılarda vardır. Nikel yerine bunlar tercih edilmelidir. Hem değerlidir, hem sağlığa zararı yoktur, hem de dayanıklıdır. 

Beyaz altın kuyumcuların en sevdikleri altın türüdür. Çünkü nikel gibi ucuz metaller karıştırarak ayarı düşürülmüştür. Ancak satış fiyatı neredeyse yeşil altına yakındır hatta daha pahalı bile olabilir. 

Beyaz altın tüketici tarafından ise zerafeti ve parlaklığı yüzünden tercih edilir. Beyaz altın pırlanta, safir ve yakut gibi taşlarla mükemmel uyum içindedir. Pırlantanın parlaklığını artırır. 

Beyaz altın, İslami kesimde de çok rağbet görür. İslam dini erkeğe sarı altın takmayı haram kılmıştır. Ancak yaygın bir inanışa göre bu yasak beyaz altını içermez. Bu sebepten beyaz altın erkekler tarafından tercih sebebi olmuştur.

Beyaz altın alacaksanız çok dikkat etmelisiniz. Öncelikle Nikel alaşımlı beyaz altından uzak durun, hem sağlığınız hem de yatırım için iyi değildir. Bunun için sözüne güvenilir bir kuyumcudan alışveriş yapın.