Ayva tatlısının kırmızı olmasının nedeni hangisidir?

Cevap: Çekirdekleriyle pişirilmesi

Ayvanın ve dolayısı ile ayva tatlısının tam mevsimindeyiz. Eğer çevrenizde semt pazarı var ise veya o eski mahalle manavlarından sizin mahallenizde kaldı ise; veya her daim alışveriş yaptığınız markette bulabilirseniz şöyle eskilerin "ekmek ayvası" dediği cinsten iricene, yarası beresi olmayan ayvalardan alın derim. Alın da tükenmeden tatlısını yapın. Ben Nüket'in çiftliğinde bu sene bayağı bol olan ayvalardan yaptım. ( Ayva bol olursa kışta çok soğuk geçermiş, haberiniz ola..) Ayvalarımız boyut olarak epeyce ufaktılar ama yinede lezzetleri gayet iyi idi. Ayva tatlısı severler için işte tarifimiz.
Malzemeler;
*Dilediğiniz kadar ayva 
*Toz şeker
*Limon suyu,
*Su
*Bir adet elma
*Üstüne kaymak yada krem şanti.
Hazırlanışı,
1. Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. Soyduğunuz kabukları atmayın, pişirirken kullanacağız ( Ayva suyunun jölelenmesini sağlıyorlar ).
2.Soyulan ayvaları enine ikiye ayırın ve bir kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. çekirdeklerini aymayın, tatlıyı pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi için tencereye atarak kaynatacağız.
3. Ayvaları soyup ortalarını çıkardıktan sonra, limon suyu ile ovun ki kararmasınlar.
4. Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva kabuklarını tencerenin altına ve ayvaların arasına yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencereye serpiştirin. Ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.
5. Bir adet elma ile kabuklarını soyduğunuz bir adet orta boy ayvayı rendeleyin ve tencereye dizdiğiniz ayvaların oyuk kısımlarına birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.
6. Her bir yarım ayvanın üstüne küçük çay bardağı dolusu toz şeker dökün.
7. Yine tencereye her bir yarım ayva için aynı çay bardağı ile su ekleyin.
8. Ocağın altını önce hızlı açın, su kaynamaya başlayıncada kısın.
9. Ayvalar iyice pişip, tenceredeki su, köpük köpük olup, jöleleşinceye kadar, ayvalar çekirdeklerin rengini alıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 1-1,5 saat.
10. Pişen ayvaları servis tabağına alın ve jöleli suyundan üstlerine gezdirdikten sonra soğutun. Kaymak veya krem şanti ile servis yapın.

tencerede kalan ve jölelenmiş suyuda kaseye alıp çocuklarınıza yedirebilirsiniz. Hiçbir katkı maddesi olmayan doğal ayva jölesi olarak. Afiyet olsun