Başkarakterleri Dr. Jack, Sawyer ve Kate olan gizemli senaryosuyla büyük ilgi toplayan finaliyle bir kızım hayranları üzerinde hayal kırıklığı yaratan dizi hangisidir?

A. Breaking Bad

B. Dr. Who

C. Fringe

D. Lost

Cevap: LOST

İşte Lost'un finalinde yaşananlar!

Yaklaşık 6 yıldır milyonlarca kişi tarafından ilgiyle izlenen; sonu hakkında binlerce teori ortaya atılan “Lost” adlı dizinin son bölümü yayınlandı. Ancak fanatik izleyiciler finali tatmin edici bulmadı!

2004 yılından beri tüm dünyada bir fenomen haline gelen Amerikan yapımı “Lost” dizisinin finali önceki gün sabaha karşı yayınlandı. Milyonları ekrana kilitleyen dizinin Türkiye’deki hayranları da saatlerini 5.00’e kurup, pazarı pazartesiye bağlayan sabah, ekran başına geçti. Geç kalanlar ise dün akşam Dizimax’te yayınlanan finali izledi. 
Bölümde, bugüne kadar Lost’ta yer alan tüm karakterlerin bulunduğu görüldü. Ancak karmaşık bir kurgusu bulunan dizide, birçok soru işaretinin yanıtını bulmayı uman izleyicilerin büyük bölümü hayal kırıklığına uğradı. Lost hayranları 2.5 saat süren bölümde yepyeni soru işaretleriyle karşılaştı. 

NELER OLUYOR?

“The End” (Son) başlıklı 2 bölümlük finalde, gizemli adanın yeni koruyucusu Jack Shephard ile adayı yok etmeye çalışan John Locke arasında bir mücadele yaşanıyor. Bu mücadelede galip gelen Shephard, batmak üzere olan adayı kendini feda ederek kurtarıyor. Hurley adanın yeni koruyucusu oluyor; Sawyer, Kate, Claire, Miles, Richard ve Lapidus uçakla adadan ayrılıyor. Finalin son sahnesinde dizinin ölenler dahil tüm karakterleri, bir kilise töreninde bir araya geliyor. Burada babası Christian Shephard’la konuşma yapan Jack Shephard, bu konuşma sonunda öldüğünü anlayarak arkadaşlarının yanına, kilisenin diğer tarafına gidiyor.

‘SİNİR BOZUCU’

Christian Shephard’ın kilisenin kapısını açmasıyla içeri göz kamaştırıcı bir güneş ışığı giriyor ve bölüm sona eriyor. Dünya basını, senaristleri izleyicileri tatmin etmeyen ve soruların tamamını yanıtlamayan “sinir bozucu” bir final hazırlamakla eleştirdi.
İngiliz The Telegraph Gazetesi’nden Michael Deacon, finali heyecan verici ama mantıksız bulurken, eleştirmen Mary McNamara Amerikan Los Angeles Times Gazetesi’ne “Daha kötüsü de olabilirdi” dedi. İnternet bloglarında ise final, duygusal anlamda tatmin edici ancak, mantıksal anlamda yetersiz bulundu. 
Lost’un fanatik hayranları da, Türkiye’de hâlâ yasak olan Youtube’a final bölümüyle ilgili videolar yükledi. Görüntülerde, bazı hayranların 6 senedir süren dizi sona erdiği için göz yaşlarına boğuldukları, bazılarının ise finalin tam anlamıyla bir “rezalet” olduğunu söyledikleri görülüyor. 

‘Lost takipçileri 6 yıl sonunda daha iyisini hak ediyordu’

FİNALDE her şeye bir açıklama getirilemeyeceği zaten uzun süredir belliydi; 6’ncı sezonun gidişatı da ümit verici değildi.
Ama her şeye rağmen “Lost”u 6 yıldır takip edenler daha iyisini hak ediyordu. Bu final bence Lost takipçilerinin büyük bir bölümünü tatmin etmekten uzak. Bir kere, dizinin en önemli kahramanı olan “Ada”, tarihi ve gizemleriyle tümüyle geri plana itilmiş. İkincisi, bu finalle bilimkurgusal ve fantastik öğelerin değeri düşürülerek vasat ve romantik bir mistisizm tercih edilmiş. 6’ncı sezondaki “sideways” denilen “alternatif dünya”nın bir tür “geçiş ya da öte dünyaya hazırlık” bölgesi çıkması bence bayat ve banal bir fikir. Öyle ki, insanın içinden “6 yıl boyunca biz bu diziyi bunun için mi seyrettik?” demek geliyor.

NEREDE ORİJİNALLİK?

“Boşuna seyretmeyin herkes en başından beri ölü” ya da “Her şey kahramanlardan birinin rüyası çıkacak” diyerek Lost takipçilerini yıllardır kızdıranlar belki haklı çıkmadı ama bu finali seyrettikten sonra “Lost”un da çok orijinal bir dizi olmadığı anlaşıldı.

 

Hayal kırıklığı yarattı

NBC'de yayınlanan bir eleştiride "Lost'un finali bu mu yani, dalga mı geçiyorsunuz bizimle?" denilirken; Los Angeles Times'ın bir eleştirmeni de finalin, altı yıldır sürüp giden kafalarda soru işareti yaratan efsaneye yakışmadığını söyledi.

İşte Lost hayranlarının isyanı:

* Finali böyle yapanlara var ya, hurley kadar taş düşsün kafalarına.

* Ancak bir Türk dizisinin finali böyle yapılabilirdi (bkz: sağır oda)...
daha sonra lost'u türkler çekmiş diye haberler çıkarsa demedi demeyin.

* Ya şu finali beğenenleri gerçekten anlamıyorum. 5 sezondur bir sürü ilginç sorularla karşılaştık, senaristler son bölümde bazı sorulara cevap vereceklerini söylediler. Ama söyler misin hangi soruya cevap verdiler? Tüm dünya bu adamlara sövüyor şu an.

*Son bölümde Tosun Paşa'dan etkilenmişlerdir. Neydi lan o sawyer-jack-kate-hurley ile flocke-desmond-ben'in karşılaşma sahnesi?! Adeta yeşil vadi için kapışacak görüntüsü verdiler. Küçük eniştenin karısı kate'in silaha davranması ise biraz daha hollywoodvari olmuş.

*İndirip takipçisi olmayı düşündüğüm bir anda sonunu getirdiler. Ben ne diyim şimdi? 

*Saçmalayacaklarını biliyordum da bu kadarını beklemiyordum. Onca süre kafa patlattık ama adamlar gitti toteme bağlandı. Pek yorumlanacak bir şey yok bana göre. O kadar bilimsellikten, deneyden sonra her şeyi tek bir ışığa bağlamak yapılabilecek en kötü şeydi. 

*İsmi heroes şeklinde değiştirilmesi gereken dizi. Hereos'ta bu kadar kahraman yok. Bu ne ya! Yazmayayım yazmayayım diyorum ama dayanamıyorum. Son ana kadar bekledik, bir şekilde açıklayacaklar, neler gördük şimdiye kadar dedik, hep ertelediler, hep oyaladılar, ağzımıza bir parmak bal çalıp uyuttular ama el insaf bu ne! Dalga mı geçiyorsunuz yahu!!

* Hepsi ölüymüş ne demek! Arkadaş sorarlar adama hurley'i niye janjanlı gösterdiniz madem öyle, ölülerle konuşuyor diye!

*Mutlu son mu şimdi bu? Sonsuza dek mutlu yaşadılar şeklinde bitirmedik, hepsi zaten ölüydü şeklinde bitirip mutlu son anlayışında bir çığır açtık mı demek bu yani! Of burada oturmuş ciddi ciddi soruyoruz biz de ya!

*Çok sinirliyim arkadaş.

*Adadaki hikayenin bitişi şahane ama dizinin bitişi berbat, flashsideways'in manasızlığı olmasa mükemmel bir final olacakmış. Jack'in ölümü ile yaratılan kontras hariç hiç bir manası yoktu flashsideways'in, 6 sezonu tamamen çöpe dönüştürmüş adamlar sırf merak yaratmak adına. Bu ne lan? Herifler "ışığa gel" finali yaptılar höh ya.