Omnivor nedir ne demektir omnivor nasıl beslenir?

Hepçil, Hepobur ya da omnivor, hem et hem de otla beslenen canlılar. İnsan, karga, domuz, ayı, maymun, fare hepçil canlılara örnektir.

Hayvanların beslendikleri besinlerin türüne göre üç grupta toplanır:

Otçullar (herbivor)
Etçiller (karnivor)
Hem Otçul -Hem Etçiller (omnivor) olmak üzere üç grupta toplayabiliriz. 


*OTÇULLAR

Bitkisel besinlerle beslenen hayvanlardır. Örneğin at, koyun, sığır, manda,deve,keçi,tavşan, geyik, fil, zürafa,zebra,eşek,oriks,bizon gergedan, keklik, kanarya otçullardandır. Bitkisel besinlerde bulunan selülozun sindirimi zor olması nedeniyle bu canlıların sindirim kanalları diğer tüketicilerden oransal olarak daha uzundur. Otçul memelilerin , azı dişleri iyi gelişmiştir. 



*ETÇİLLER

Sadece etle beslenen hayvanlardır. 

Böcek, fare,tavşan, koyun, sığır, geyik, kuş gibi hayvanları yiyerek beslenirler. Etçil memelilerin köpek dişleri uzundur, azı dişlerinin yüzeyinde sivri çıkıntılar bulunur. Bağırsakları otçullarınkinden oransal olarak daha kısadır. Yılan ,kurt,tilki, aslan, kaplan, atmaca, kartal, kurbağa, timsah vb. gibi hayvanlar etçillere örnek olarak verilebilir.

Etle beslenen hayvanlar:Aslan,kaplan,akbaba,kartal,tilki vs.


*HEM OTÇUL ÜZERİNE DE UTANMADAN ETÇİL OLANLAR

Hem bitkileri hem de başka hayvanları yiyerek beslenen hayvanlardır. Örnek olarak; ev faresi, insan, ayı, domuz, serçe, sığırcık, karga, hindi, turna vb. hayvanlar verilebilir.

Tüketiciler arasında beslenme yönünde karmaşık bir ilişki vardır. Otçullar bitkisel besinler yiyerek beslenirken etçil canlılar, otçulları ve başka çeşitleri yer. Hem otçul hem etçil olan hayvanlar ise otçullar , etçiller ve bitkisel besinlerle beslenirler.