Türkiye’de kurulu elektrik gücü bakımından kurulu güç bakımından 4.267 MW olan Kahramanmaraş’ın yıllık elektrik üretimi 6.386 GWh tekamül ediyor. Afşin ve Elbistan Termik santralleri, Hidro Elektrik Santralleri, Rüzgar Elektrik Santralleri, Güneş Elektrik Santralleri, Biyogaz Elektrik Santrallerine sahip olan Kahramanmaraş’ta bir hizmette, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden geldi. Belediye, günlük 650 ton çöpten 25 bin evin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

TEKNİK BELEDİYECİLİK

Şehrini güzelleştirmek adına, turizme, altyapıya, etkinliklere, eğitime, sosyo-kültürel yapıya çok önem veren Fatih Mehmet Erkoç, teknik belediyeciliği de modern tesisler ile yapıyor. Bu kapsamda, 53 hektar üzerine kurulu Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi ile günlük 650 ton çöp elektriğe dönüşürken günlük 25 bin konutun aydınlanması sağlanıyor. Kayak merkezi, ulu cami tünel kavşak, Karamanlı tünel kavşak, Trabzon Bulvarı yayalaştırma projeleri ile halkın takdirini kazanan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, modern ve vizyon çalışmaları da ihmal etmiyor. 2014 yılında şehrin Büyükşehir kapsamına girmesi ile başlayan Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi elektrik üretimini her geçen gün arttırıyor.

4.8 MEGEVAT ELEKTRİK ÜRETECEK

Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde depolanan çöplerden 25 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek güçte 4.8 megawat/saat elektrik üretecek. Günlük ortalama 650 ton çöpün taşındığı Kültür mevkiinde Katı Atık Depolama Alanı'na kurulan elektrik santraliyle çöplükte biriken metan gazından elektrik enerjisi üretilecek. Büyükşehir Belediyesi'nin uygulayacağı proje ile Kahramanmaraş'ın günlük 650 tona yakın çöpü elektriğe dönüştürülerek kenti aydınlatacak.

7.5 MİLYON METREKÜPLÜK DOGALGAZ İHTALATININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Konu hakkında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada: “ Faaliyette olan enerji santralimiz ile aylık 50 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup ilerleyen dönemlerde iki katına çıkması planlanmaktadır. Üretilen enerji ile yılda yaklaşık 7.5 milyon m3’lük doğalgaz ithalatının önüne geçilmektedir. Küresel ısınmaya neden olan CH4 (Metan) gazının atmosfere karışmasının önüne geçilerek hem hava kirliliğinin önüne geçilmiş hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulmuş olunmaktadır. Ön ayrıştırma tesisimizin yapımı tamamlanmış olup devreye alma ve deneme çalışmaları devam etmektedir. Ön ayrıştırma tesisi ile geri dönüşümü mümkün olan (metal, plastik, konserve kutuları) ayıklanarak geri dönüşümü sağlanacak bu şekilde hem doğaya hemde ekonomiye katkı da bulunulmuş olacaktır” dendi

TESİS HERŞEYİ DÖNÜŞTÜRECEK

Tesis hakkında ki diğer bilgiler ise şöyle: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi uhdesinde bulunan Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisimiz 53.29 ha üzerine kurulmuştur. Büyükşehir Belediyesi olarak günlük ortalama 650 ton çöpün Entegre Atık Yönetimi kapsamında transfer, geri dönüşüm ve bertaraf işlemleri yapılmaktadır. Entegre tesis kapsamında Ön ayrıştırma, Biyogaz, Sızıntı suyu arıtma ve Enerji santralimiz bulunmaktadır. TÜBİTAK nezdinde yürütülen proje ile yapılan ve bilim sanayi bakanlığı tarafından desteklenen biyogaz tesisimizin yapımı devam etmektedir. Türkiye de entegre tesisler içerisinde çöp suları ile organik kısımların beraberinde işlendiği ilk tesis olma özelliği göstermektedir. Biyogaz tesisimizde mezbaha atıkları, büyükbaş ve küçükbaş hayvan atıkları, sera atıkları hal atıkları atıklar bertaraf edilecektir. Bertaraf sırasında açığa çıkan metan gazı elektrik enerjisine çevrilecektir. Katı kısmından ise kompost gübre üretimi sağlanacaktır.

Sızıntı suyu arıtma tesisimizin yapımı tamamlanmış olup devreye alma ve deneme çalışmaları devam etmektedir. Çöp sahalarında oluşan sızıntı sularının toprağa ve suya karışımı engellenerek en son teknoloji ile arıtımı sağlanacaktır. Arıtma sonrası deşarj suyu ise tarımda kullanma suyu olarak kullanılabilecektir. Tüm tesislerimizin Aralık ayı içerisinde tamamıyla devreye alınması planlanmaktadır”

Haber: Mustafa Kılınç