Tarihi Çerkesya bayrağı günümüzde Adıge Cumhuriyeti’nin resmi devlet bayrağıdır. Ancak, tarihi vatanında suni olarak ve kasıtlı bir şekilde farklı siyasi birimlere bölünmüş olan Adıge halkı için Çerkesya bayrağı, Çerkes Halkı’nın Çerkesya’da ulusal birliğinin ve Çerkes diasporası için de, anavatan Çerkesya’da yeniden birleşmenin ve uluslaşmanın sembolü; Çerkesyamıza yeniden kavuşabilmemizin anahtarıdır.
      Çerkesya Yurtseverleri’nin bütün etkinliklerinde bayrağımızı yeniden göklere yükseltmelerinin bu toplantı ve eylemlerin karakterini nasıl etkilediğine ve halkımızı nasıl heyecanlandırdığına hepimiz şahit olduk. Sokaklarda sesimizi yükseltenlerin bayrağımızı coşkuyla-heyecanla sahiplenmelerinin; etkinliklere katılamayanların ise bu görüntüleri gururla ve gıptayla izlemelerinin yegane sebebi, atalarımızın bayrağımıza verdikleri ruh ve o ruhun yüreğimizin derinliklerinde bıraktığı izdir.

      Çerkesya Bayrağımız içimizdeki özgürlük ateşini yeniden alevlendirirken, atalarımızın mücadele azmini de ruhumuza kazıyor.

      Evet, bugün artık bayrağımız, rozetlerde, plakalarda, internetteki profillerimizde, t-shirtlerimizde, anahtarlıklarımızda, balkonlarımızda, evlerimizin balkonlarında veya çatılarında, köylerimizin giriş çıkışlarında, düğün alaylarımızda, miting ve yürüyüşlerimizde, toplantılarımızda…ve hatta bazen, hiç umulmadık bir zamanda yanınızdan geçen bir arabanın camından sopayla çıkartılmış bir şekilde dalgalanmakta… yani, hergün biraz daha artarak hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir.

      Ve hepimiz bayrağımızın, bizi anavatanımıza sahip çıkmaya, Çerkesyamızı yeniden kurmaya, bizden alınanları yeniden elde etmek için mücadele etmeye teşvik eden inanılmaz gücüne şahit oluyoruz.

      Bayrağımızın sonsuza kadar göklerde özgürce dalgalanması yine bizlere bağlı. Onun bize verdiklerine sahip çıkalım yeter…

      Bayrağımız onurumuzdur.

Haber Cherkessia.net ten alıntıdır.