Kastamonu'nun Araç ilçesinde ikamet eden 70 yaşındaki Mehmet Erim, traktörü olmadığı için yıllardır tüm işlerini öküzleriyle yapıyor. 

Göç vermesi nedeniyle yaz aylarında 60 olan hane sayısı kışın 10'a kadar düşen Karacık köyünde eşi Aynur Erim ile barınan Mehmet Erim'in 5 çocuğu da evlenerek köyden ayrıldı.

Hayatı boyunca hiç traktörü olmayan Erim'in tarladaki işlerini yapabileceği 20 yaşında iki öküzü bulunuyor.

Öküzlerin yaşlı olması nedeniyle bakımlarını titizlikle yapan Erim, onları elleriyle besliyor. Erim, tarlasını öküzleriyle kara sabanla gerçekleştiriyor.

Mehmet Erim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşından beri çiftçilik yaptığını, ilkokulu bitirdikten sonra 30 yaşına kadar hayvan otlattığını ifade etti.

Babasından öküzlerle iş yapmayı öğrendiğini anlatan Erim, "Hala bu işe meraklıyım. İçimden gelerek yapıyorum. Ben bu öküzleri buzağıyken aldım, besledim büyüttüm." ifadesini belirtti.

Öküzlerinin yaşlı olduğunu dile getiren Erim, şöyle devam etti:

"Gençliğimde traktör alacak param yoktu. Zaten traktörle ne yapayım, düz arazi de yok. Onu yaptırmaya da bir sürü para gidecek. Bunlar benim evladım gibi. Sabah kalkıp karınlarını doyuruyorum, altlarını temizliyorum, sırtlarını kaşıyorum. 20 senedir ben bu öküzleri çifte koşuyorum. Kendi canım gibi bunları seviyorum. Öküzler 20 yaşında olduğu için çok yormuyorum onları. Bir, iki sene daha yaparım bu işi. 70 yaşıma girdim, gücüm yetmiyor. Bu öküzlerle birlikte ben de bu işi bırakacağım."

Erim, hayatında hiç traktör sahibi olmadığına dikkati çekerek, "Gençliğimde traktör alacak param yoktu. Zaten traktörle ne yapayım. Düz arazi de yok. Onu yaptırmaya da bir sürü para gidecek." dedi.

"Evde oturursam daha çok yoruluyorum"

Aynur Erim de öküzlerini çok sevdiklerini dile getirerek, "Öküzlerin altını temizleyip toz saçarım yaşa yatmasınlar diye. Evde oturursam daha çok yoruluyorum. Ektiğimiz ekinleri öküzlerle getiriyoruz. Halimden memnunum. " diye söyledi.

Köy muhtarı Arif Erim de köydeki tek traktörün kendisinde bulunduğunu anlatarak, "Köylülere, inşaat yapanlara yardım ediyorum, hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılıyorum. Herkesin ununu, yemini teslim ederim." ifadesini belirtti.