Samsun Çerkes Derneği Olağan Genel Kurulu yapıldı. 120 delegenin oy kullandığı tek liste gidilen Samsun Çerkes Derneği başkanlığa yeniden Abrek Sedat Uygun seçildi.


İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan Genel Kurul'da 2 yıllık faaliyet raporu okundu. Samsun’da İstiklal Caddesi üzerinde bulunan dernekte yapılan Genel Kurul'da 2011 yılında dernek başkanlığına seçilen Sedat Uygun 2015 yılından 2017 yılına kadar olan süre için yeniden iki yıllığına Başkan seçildi. Yapılan Olağan Genel Kurul'da Sedat Uygun, 129 delegenin hepsinin oyunu aldı.

Yeniden Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Sedat Uygun, olağan kongrede yaptığı konuşmasına delegelere ve dernek üyelerine teşekkür ederek başladı.

XABZE’YE ÖNEM VERİYORLAR

"İlk hassasiyetimiz, 2011 yılında bu bayrağı bizlere teslim eden değerli büyüklerim ve yönetim kurulumuz ile birlikte çalışan değerli üyelerimiz için çalışmak olacaktır." diyen Uygun, “Bununla birlikte xabze dediğimiz yazısız kurallar ile yönetilen dünyanın en modern ve en eski toplumlarından olan Çerkeslerde, sizin de bildiğiniz demokrasi kuralı geçerlidir. Yaşa, cinsiyete dünya görüşüne bakılmaksızın bizim kültürümüzde herkesin söz hakkı vardır. Biz de tam bunu yapmaya çalışıyoruz. Derneğimizde son üç dönemdir genç dinamik bir yönetimi var. Fakat bu yönetim kadromuz bir önceki yönetim kurullarındaki büyüklerimize danışarak onların derin tecrübelerinden her zaman faydalanıyor.” diye konuştu.

Çerkez kültüründe kadınların saygıdeğerliğinin üst seviyede olduğuna vurgu yapan Uygun, kadınların derneklerinin olmazsa olmazları olduğunu söyledi. Kadınlardan oluşan bir komisyonlarının da yıllardır mevcut ve aktif olarak çalıştığını aktaran Uygun, "Bununla birlikte gençlik komisyonumuz geleceğimizin garantisi konumundadırlar. Gençlerimiz her geçen gün umutlarımızı yeşertmeye devam ediyorlar." dedi.

BÖLÜŞÜRSEK TOK OLURUZ

Bazı kişilerin dertlerinin 'üzüm değil bağcı olduğunu' öne süren Uygun, kendi şahsi egoları, çıkarları yâda siyasi görüşleri ile Çerkes toplumuna dün zarar verenler olduğu gibi bugün de zarar vermeye devam edenlerde olduğunu savundu. Uygun ,şöyle konuştu:
"Artık art niyetli bölünmelere izin vermeyeceğiz, toplumumuzu bir arada tutmak için var olan duruşumuzu bozmadan devam edeceğiz. Diyalog kapılarımız her zaman açık olacak. Dava insanları hep bir arada olacak, birbirine maddi manevi hep destek olacak. Unutmayalım bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek tok oluruz”.

120 delegenin oy kullandığı tek liste gidilen Samsun Çerkes Derneği Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa seçilen Abrek Sedat Uygun’un, Başkan Yardımcılığı'na Yediç Merve Önal seçilirken, Sekreterliğe Huaj Hakan Can, Muhasipliğe Bolat Arslan, Asil Üyeliğe de Tsey Murat Arslan seçildi.